Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης και εργασιακή απόδοση. Οι αντιλήψεις των υπαλλήλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης. - Μπαμπαλή, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα έρευνα πραγματοποιήθηκε με σκοπό τη μελέτη των αντιλήψεων των υπαλλήλων του Δήμου Αλεξανδρούπολης αναφορικά με τη σχέση των ενδοϋπηρεσιακών προγραμμάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και της εργασιακής απόδοσης. Συμμετέχοντες ήταν 86 υπάλληλοι, διαφόρων ειδικοτήτων, από τον συγκεκριμένο οργανισμό. Για τους σκοπούς της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο, που δημιουργήθηκε για τις ανάγκες της εργασίας. Οι κύριες ενότητες του ερωτηματολογίου ήταν τα «Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης», με σκοπό την αξιολόγηση των παρεχόμενων προγραμμάτων του Δήμου, τα «Αποτελέσματα εκπαίδευσης/ κατάρτισης», για τη διερεύνηση των αντιλήψεων των υπαλλήλων επί του θέματος, και, τέλος, οι «Εκπαιδευτικές ανάγκες», για τη διαμόρφωση μίας πληρέστερης εικόνας των αναγκών και των προτιμήσεων των υπαλλήλων, η ικανοποίηση των οποίων θα ενισχύσει την εργασιακή τους απόδοση. Η διαδικασία της έγκρισης από τον Γενικό Γραμματέα και της αποστολής του ερωτηματολογίου στους υπαλλήλους, καθώς και η συλλογή των δεδομένων διήρκησε συνολικά 3 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης έδειξαν ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρονται στους υπαλλήλους του Δήμου Αλεξανδρούπολης εκτιμώνται θετικά ως προς την ποιότητα και τη χρησιμότητά τους, παρόλο που εντοπίζονται περιθώρια βελτίωσης σε τομείς όπως η προσαρμογή στις εκπαιδευτικές ανάγκες των συμμετεχόντων. Παρά τις προκλήσεις, τα αποτελέσματα υποδεικνύουν θετική στάση των συμμετεχόντων αναφορικά με το ρόλο των προγραμμάτων εκπαίδευσης στην ενίσχυση της απόδοσης και αποτελεσματικότητας των εργαζομένων.
Training programs and work performance. Employees' perceptions in the Municipality of Alexandroupolis.
Keywords: Τοπική Αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Εργασία και εργαζόμενοι--Ελλάδα; Δημόσιοι υπάλληλοι; Ενδοϋπηρεσιακή εκπαίδευση; Προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης; Εργασιακή απόδοση; Αξιολόγηση προγραμμάτων εκπαίδευσης; Αντιλήψεις υπαλλήλων; Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης