Η επιδοματική προνοιακή πολιτική στην Ελλάδα 2010-2023 - Παπαχρήστου, Αγλαΐα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η επιδοματική πολιτική αποτελεί τμήμα της κοινωνικής πολιτικής με σκοπό την άμβλυνση της εισοδηματικής ανισότητας, την ικανοποίηση των αναγκών των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων και τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής. Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο, αφενός την προσέγγιση της επιδοματικής πολιτικής κατά το χρονικό διάστημα 2010-2023, μιας περιόδου που χαρακτηρίζεται από την εμφάνιση αλλεπάλληλων κρίσεων (την οικονομική, την πανδημική και την ενεργειακή κρίση) και αφετέρου την παρουσίαση των χορηγούμενων μη μεταβιβαστικών πληρωμών και παροχών, την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων που υλοποιήθηκαν την περίοδο αυτή, με πρωτεύουσες τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και τη δημιουργία του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ως ενιαίας αρχής χορήγησης των επιδομάτων. Επιπροσθέτως επιχειρεί την αποτίμηση της υλοποίησης των επιδοματικών πολιτικών, εξετάζοντας την εφαρμογή του επιδόματος παιδιού, τα αναπηρικά επιδόματα και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.
Welfare welfare policy in Greece 2010-2023
Keywords: Κράτος πρόνοιας; Κοινωνική πολιτική--Ελλάδα; Φτώχεια--Ελλάδα; Κράτος πρόνοιας; Κοινωνική πολιτική; Επίδομα; Φορείς επιδοματικής πολιτικής; Φτώχεια; Κοινωνικός αποκλεισμός