Οι προυπολογισμοί (Μελέτη περίπτωσης της επιχείρησης "Spiga collection") - Γεωργοπούλου, Χρυσούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Ένα από τα πιο δύσκολα καθήκοντα που έχει να αντιμετωπίσει σήμερα μια επιχείρηση είναι ο σχεδιασμός της μελλοντικής της πορείας σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που συνεχώς μεταβάλλεται. Ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας για να αντιμετωπίσει μια επιχείρηση τις μεταβαλλόμενες συνθήκες του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, είναι να υιοθετήσει ένα σχέδιο δράσης, ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα κατάρτισης προϋπολογισμών για την επόμενη χρονιά ή την επόμενη τριετία ή πενταε τία, για τις αγορές, τις πωλήσεις, τα έξοδα κτλ. Ωστόσο, πρέπει να υπολογιστεί το μέγεθος της παραγωγής που της επιφέρει την κερδοφορία καθώς επίσης αν παράγει περισσότερα από ένα προϊόντα και με τί μικτό και καθαρό κέρδος παράγει το κάθε είδος. Το Νεκρό Σημείο παραγωγής είναι άκρως απαραίτητο για την επιβίωση της επιχείρησης και κατά συνέπεια θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να είναι γνωστό στα πρόσωπα που διοικούν την επιχείρηση. Στο πρώτο μέρος της εργασίας παρουσιάζονται οι βασικοί μέθοδοι κατάρτισης προϋπολογισμών και εξετάζεται η λειτουργία τους ως μηχανισμός προγραμματισμού και ελέγχου στα πλαίσια της λειτουργίας μιας επιχείρησης. Επίσης, αναλύεται ο τρόπος υπολογισμού του Νεκρού Σημείου και τέλος απαντώνται γενικά θεωρητικά ερωτήματα γύρω από τους προϋπολογισμούς και τις επιχειρήσεις και ειδικότερα για την επιχείρηση που μελετάται στην παρούσα διπλωματική. Στο δεύτερο μέρος γίνεται αναλυτική παρουσίαση των προϋπολογισμών της επιχείρησης SPIGA collection για το έτος 2016, καθώς και του Νεκρού σημείου που, μαζί με άλλα στοιχεία της εταιρίας, θα λειτουργήσουν ως η βάση ώστε να συνταχθεί ένα τριετές πλάνο προϋπολογισμών - Νεκρού σημείου της επιχείρησης. Τα αποτελέσματα αυτά θα αποτελέσουν την βάση για την σύνταξη ενός βιώσιμου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της εταιρίας, όπως αυτά αναλύονται στο τελευταίο κεφάλαιο του δευτέρου μέρους.
Μ.Δ.Ε. 8
Keywords: Διοικητική λογιστική; Managerial accounting; Βιωσιμότητα; Προϋπολογισμός; Νεκρό σημείο; Κόστος; Κέρδος; Bep ανάλυση; Στρατηγικός σχεδιασμός