Το φαινόμενο της υπερεκπαίδευσης, στην Ελλάδα και η επαγγελματική εξέλιξη των εκπαιδευτικών: η ανίχνευση των επιπτώσεων της ψυχικής τους εξουθένωσης στο “burnout” σε σχέση με το εν λόγω φαινόμενο. - Φωτεινοπούλου, Ιωάννα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία μελετά το φαινόμενο της υπερεκπαίδευσης στην Ελλάδα: οι επιπτώσεις του στον διορισμό των εκπαιδευτικών και στην επαγγελματική -ψυχική τους εξουθένωση που οδηγεί στο «burnout». Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά πραγματοποιείται θεωρητική μελέτη της διεθνούς βιβλιογραφίας σχετικά με το θέμα, ενώ, στη συνέχεια, διεξάγεται έρευνα με συμμετέχοντες 10 εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία της Αχαΐας, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους μέσα από ημιδομημένες συνεντεύξεις. Οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν στο φαινόμενο της υπερεκπαίδευσης και στον συνεχή τους αγώνα για κατάκτηση όλο και περισσότερων προσόντων, ο οποίος είναι άμεσα συνδεδεμένος με την αναμονή για διορισμό, αλλά και με τις ραγδαίες τεχνολογικές εξελίξεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωποι. Ωστόσο, θεωρούν πως η κατάκτηση όλο και περισσότερων προσόντων πλέον δεν αναγνωρίζεται, ενώ είναι χρήσιμη μόνο όταν αυτή μπορεί να εκφραστεί στην πράξη. Η υπερεκπαίδευση είναι ένας από τους παράγοντες που επιδρούν στην επαγγελματική εξουθένωση των εκπαιδευτικών, ενώ ακόμη, το έντονο εργασιακό άγχος τους συνδέεται με την ανασφάλεια και με τον φόρτο εργασίας τους. Οι περισσότεροι μάλιστα εκπαιδευτικοί βιώνουν σήμερα το φαινόμενο του burn out.
Αριθμός Εισαγωγής: 014187 cd
Keywords: Δάσκαλοι -- Εκπαίδευση των -- Ελλάδα; Επαγγελματική εξουθένωση (Ψυχολογία) -- Ελλάδα; Δάσκαλοι -- Εργασιακό άγχος -- Ελλάδα; Δάσκαλοι -- Επαγγελματική ικανοποίηση -- Ελλάδα; Δάσκαλοι -- Ψυχολογία -- Ελλάδα; Εργασία -- Ψυχολογικές απόψεις -- Ελλάδα; Εκπαίδευση, Πρωτοβάθμια -- Ελλάδα; Υπερεκπαίδευση; Εργασιακό άγχος; Επαγγελματική εξουθένωση; Burnout; Overtraining; Work stress; Professional exhaustion