Η καταγραφή της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Καλαμάτας και οι δυνατότητες αξιοποίησης της - Στεφανίδου, Κυριακή (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα μελέτη παρουσιάζει την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της πόλης της Καλαμάτας. Πιο συγκεκριμένα, διερευνά το πως αυτός ο πλούτος της, διασώθηκε στο πέρασμα των χρόνων καθώς και με ποιους τρόπους είναι δυνατή η αξιοποίηση της (Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς), προκειμένου να μεταλαμπαδευτεί στις επόμενες γενιές. Η Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά (στο εξής ΑΠΚ) αποτελεί τη ζώσα προφορική παράδοση ενός τόπου και εκφράζεται μέσα από τις παραδόσεις, τα ήθη, έθιμα και ένα σύνολο από πρακτικές (γλώσσα, ιδιαίτερους τρόπους λεκτικής επικοινωνίας - ιδιωματισμούς, παροιμιακό λόγο, παραμυθικές ή άλλες αφηγήσεις, τραγούδια, παιχνίδια, θεατρικά δρώμενα καθώς και κάθε άλλη έκφανση του προφορικού λόγου), στοιχεία που αποτυπώνουν την ιδιαίτερη ταυτότητα του. Η μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε ήταν η ποιοτική έρευνα με τη διεξαγωγή συνεντεύξεων που παραχώρησαν εκπρόσωποι φορέων αλλά και άνθρωποι με κύρος, οι οποίοι ασχολήθηκαν με τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης. Τα στοιχεία που συλλέχτηκαν παρουσιάζουν το ότι στην Καλαμάτα δεν έχει χαθεί το μεράκι και πως γίνονται διαρκώς δρώμενα, άλλες φορές με επιτυχία και άλλες με λιγότερο ενδιαφέρον. Το βέβαιο είναι ότι η ΑΠΚ που προέρχεται από το παρελθόν, εξακολουθεί να ευαισθητοποιεί την κοινότητα, έστω και αν αυτό δεν ανταποκρίνεται στις επιδιώξεις των εκάστοτε συλλόγων. Εκείνο που προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι φορείς όπως το Λύκειο Ελληνίδων Καλαμάτας, έχει προβάλει την περιοχή όχι μόνο σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο. Η ΑΠΚ με τη ζωντανή και δυναμική της παρουσία μεταλαμπαδεύεται από γενιά σε γενιά σαν ένα ταξίδι της ψυχής στη μνήμη που στόχο έχει την προώθηση του σεβασμού απέναντι στον πολιτισμό και τις διάφορες μορφές του. Στην εποχή της κοινωνικής αλλοτρίωσης για ό, τι ανθρώπινο, όπου ο καταναλωτισμός έγινε η νέα ταυτότητα του ατόμου, είναι αναγκαία η με κάθε μέσο προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Με τον τρόπο αυτόν, η παράδοση θα εξορίσει τη λήθη, σημείο των καιρών.
The recording of the intangible cultural heritage of Kalamata and the possibilities of its utilization
Αρ. Εισ.: 83 cd
Keywords: Ελλάδα -- Πολιτιστική πολιτική; Άυλη πολιτιστική κληρονομιά; Πολιτιστική κληρονομιά -- Προστασία – Ελλάδα; Πολιτιστική κληρονομιά --Ελλάδα -- Καλαμάτα; Καλαμάτα; Παράδοση; Σύμβαση της UNESCO; Ελαιώνες; Σκιάχτρα; Kalamata; Tradition; UNESCO Convention; Olive Groves; Scarecrow; Πολιτιστική κληρονομιά; Cultural heritage