Ποιότητα ζωής και διαβήτης - Ταραντίλη, Βασιλική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Ο σακχαρώδης διαβήτης αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία και επηρεάζει αρνητικά τους δείκτες υγείας, λόγω της χρονιότητας ως νόσου και των επιπλοκών του. Επιπλέον, οι παγκόσμιες επιδημιολογικές μελέτες επιβεβαιώνουν το γεγονός της ταχείας αύξησης των κρουσμάτων διαβήτη και της πτωχής ποιότητας ζωής των διαβητικών ασθενών. ΣΚΟΠΟΣ της μελέτης ήταν η διερεύνηση των συνεπειών του διαβήτη στην ποιότητα ζωής των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο και γενικότερα σε τομείς της κοινωνικής τους ζωής. ΥΛΙΚΟ-ΜΕΘΟΔΟΣ: Η μεθοδολογία της μελέτης περιελάμβανε ποιοτική ημιδομημένη συνέντευξη. Ο αριθμός του δείγματος που επιλέχθηκε να συμμετάσχει στη μελέτη ήταν δέκα διαβητικοί ασθενείς από διαφορετικά κοινωνικά, οικονομικά μορφωτικά επίπεδα, διαφορετική οικογενειακή κατάσταση, τρόπο ζωής και, μέρος αυτών, κουλτούρα. Από τους δέκα συνεντευξιαζόμενους – πληροφορητές, οι έξι ήταν γυναίκες και οι τέσσερις άντρες. Η διαδικασία πρόσβασης διήρκησε δύο μήνες. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Από τη μελέτη φάνηκε ότι η ποιότητα της ζωής ενός διαβητικού ασθενή επηρεάζεται σε όλες της τις εκφράσεις της ζωής του. Οι απαγορεύσεις στη διατροφή, η συχνή παρακολούθηση από τη θεραπευτική ομάδα, το άγχος που δημιουργείται για την επίτευξη του καλού γλυκαιμικού ελέγχου,η αλλαγή του τρόπου ζωής,οι επιπλοκές της ασθένειας,το κοινωνικό στίγμα,η αβεβαιότητα για το μέλλον, καθώς και η κατά περίπτωση, αρνητική ψυχολογία που εκφράζεται ως συνέπεια της χρονιότητας της νόσου, αποτελούν βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την προσωπική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή του διαβητικού. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Η καλή ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και η συμμόρφωση στη θεραπευτική αγωγή, διατηρούν καλή ποιότητα ζωής στο παρόν και δημιουργούν θετικά μελλοντικά αισθήματα. Σκοπός των επαγγελματιών υγείας θα πρέπει να είναι η σωστή γλυκαιμική ρύθμιση των διαβητικών ασθενών και η διατήρηση ή η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους, μέσω ηθικής και ψυχολογικής στήριξης και ενσυναίσθησης.
Αριθμός Εισαγωγής: 011164-011165 cd
Keywords: Διαβήτης; Ποιότητα ζωής; Σακχαρώδης διαβήτης; Στάσεις και αντιλήψεις