Ο Νίκος Καββαδίας και τα νεοελληνικά γράμματα - Βασιλόπουλος, Νίκος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εργασίας έχει ως στόχο να αναδείξει τη σχέση της λογοτεχνικής δημιουργίας του Νίκου Καββαδία με τα νεοελληνικά γράμματα. Πιο ειδικά, οι κεντρικοί άξονες στους οποίες κινείται αυτή η μελέτη είναι η καταγραφή ορισμένων στοιχείων της ζωής του ποιητή και η παρουσίαση της κριτικής πρόσληψης των έργων Μαραμπού, Πούσι και Βάρδια, τα οποία λαμβάνουν τη γενική αποδοχή και εκτίμηση των κριτικών. Ακόμα, η εργασία περιέχει την αρνητική αξιολόγηση του έργου του Νίκου Καββαδία με βασικά επιχειρήματα την απουσία αναφοράς του ποιητή στα γεγονότα της εποχής του και τη διαστρεβλωμένη προβολή της ναυτικής ζωής που συχνά εξωραΐζεται στα ποιήματά του. Σημαντική δε, είναι, χρησιμοποιώντας τα σχετικά βιβλία των Καμπάνη, Δημαρά, Κορδάτου, Θρακιώτη, Λίνου Πολίτη, Beaton, Vitti και άλλων, η υπογράμμιση της θέσης και της κατάταξης του Καββαδία στις ιστοριογραφίες της νεοελληνικής λογοτεχνίας, καθώς η ένταξη του σε συγκεκριμένες καλλιτεχνικές ομάδες, σχολές ή γενιές έχει δημιουργήσει φιλολογική σύγχυση. Επιπροσθέτως, στο επίκεντρο της εργασίας τίθενται η πορεία, η πυκνότητα και οι τροποποιήσεις των καββαδιακών έργων στα σχολικά εγχειρίδια της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά και οι μελοποιημένες εκδοχές των ποιημάτων του που κυκλοφόρησαν από δισκογραφικές εταιρείες.
Keywords: Καββαδίας , Νίκος , 1910-1975 -- Βιογραφία; Καββαδίας , Νίκος , 1910-1975 -- Ερμηνεία και κριτική; Καββαδίας , Νίκος , 1910-1975 -- Μαραμπού; Καββαδίας , Νίκος , 1910-1975 -- Πούσι; Καββαδίας , Νίκος , 1910-1975 -- Βάρδια; Ελληνική λογοτεχνία, Σύγχρονη -- Ιστορία και κριτική; Ελληνική ποίηση, Σύγχρονη -- Ιστορία και κριτική; Ποιητές, Έλληνες (Σύγχρονοι); Νίκος Καββαδίας; Ποίηση; Κριτική σύνοψη; Ιστορία νεοελληνικής λογοτεχνίας; Νεοελληνική λογοτεχνία; Μελοποιημένη ποίηση; Σχολικά εγχειρίδια; Nikos Kavvadias; Poetry; Criticism overview; History of modern greek literature; Modern greek literature; Musical poetry; Textbooks