Η ειδική διδακτική υποστήριξη στα γλωσσικά μαθήματα στο τμήμα ένταξης σε μαθητή με προβλήματα λόγου και ομιλίας - Αθανασοπούλου, Νικολέττα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία πραγματεύεται τη ειδική διδακτική υποστήριξη ενός μαθητή με προβλήματα λόγου και ομιλίας στα γλωσσικά μαθήματα στο τμήμα ένταξης. Η διερεύνηση του συγκεκριμένου θέματος πραγματοποιείται με δύο τρόπους: από τη μια γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση του φαινομένου των διαταραχών λόγου και ομιλίας, και ειδικότερα των εκπαιδευτικών πρακτικών και στρατηγικών που εφαρμόζονται για την αντιμετώπισή τους μέσα από την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση, και από την άλλη πραγματοποιείται έρευνα. Η έρευνα διεξάγεται στο πεδίο της Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης και η μεθοδολογία αποτελείται από ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα. Τα ποιοτικά δεδομένα συλλέχθηκαν με ερευνητικά εργαλεία, βασισμένα στη μεθοδολογία της συμμετοχικής παρατήρησης , της παρέμβασης και της ειδικής διδακτικής και τα ποσοτικά δεδομένα μέσω πειράματος με κοινωνικές ιστορίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας απέδειξαν ότι μέσω ενός στοχευμενου ατομικού δομημένου ενταξιακού προγράμματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΑΔΕΠΕΑΕ) ο μαθητής μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά στον λόγο και την ομιλία και συγκεκριμένα στην ανάγνωση και τη γραφή.
lo speciale supporto didattico alle materie linguistiche nell’aula dipartimento d’integrazione a studente con problemi di parola e pronuncia
The special teaching support in classroom integration in language courses for a student with speech and language problems
Keywords: Γλωσσικές διαταραχές στα παιδιά -- Μελέτη και διδασκαλία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Λόγος, Διαταραχές του, στα παιδιά -- Μελέτη και διδασκαλία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Επικοινωνιακές διαταραχές στα παιδιά – Μελέτη και διδασκαλία -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Ειδική εκπαίδευση -- Γλωσσικές τέχνες; Προβλήματα λόγου και ομιλίας; Ειδική αγωγή και εκπαίδευση; ΣΑΔΕΠΕΑΕ; Ανάγνωση και γραφή