Τεστ ανάκλησης μνήμης παιδιών ηλικίας 9-11 ετών - Σέλβη, Βασιλική (My University, 2025)
Η παρούσα μελέτη είχε σκοπό τη δημιουργία μίας λίστας ανάκλησης προτάσεων (Sentence Recall) και τη σχέση της με άλλες γνωστικές λειτουργίες σε δείγμα 90 παιδιών ηλικίας 9 έως 11.11 ετών. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τρεις ηλικιακές ομάδες (9-9.11, 10-10.11, 11.11 έτη) και αξιολογήθηκαν σε μία σειρά δοκιμασιών όπως η λίστα ανάκλησης προτάσεων, δοκιμασίες λεκτικής ευχέρειας, μνήμης εργασίας και εκτελεστικών λειτουργιών. Τα αποτελέσματα κατέδειξαν αναμενόμενη βελτίωση των επιδόσεων αριθμού λέξεων με την ηλικία (9–9.11 έτη = 6.94±2.36, 10–10.11 έτη = 7.11±2.36 και 11–11.11 έτη = 7.93±2.12). Η ανάλυση συσχέτισης Pearson ανέδειξε θετικές συσχετίσεις της λίστας ανάκλησης προτάσεων με τη φωνημική λεκτική ευχέρεια (p < 0.1), τη σημασιολογική λεκτική ευχέρεια (p < 0.1), την προσοχή (p < 0.1) και την μνήμη εργασίας (p < 0.1). Συνολικά, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν την ψυχομετρική εγκυρότητα της λίστας ανάκλησης προτάσεων και υπογραμμίζουν την πιθανή συμβολή της στην κατανόηση και έγκαιρη ανίχνευση μαθησιακών δυσκολιών.
Memory recall test for children aged 9-11
Μ.Δ.Ε. 66
Keywords: Μνήμη; Προσοχή; Ανθρώπινη επεξεργασία πληροφοριών; Παιδια - Τεστ μνήμης; Μαθησιακές δυσκολίες; Memory; Attention; Human information proccessing; Children - Memory testing; Learning disabilities; Λίστα ανάκλησης προτάσεων; Μνήμη; Λεκτική ευχέρεια; Μνήμη εργασίας; Εκτελεστικές λειτουργίες; Sentence recall list; Memory; Verbal fluency; Working memory; Executive functions