Διερεύνηση στα πλαίσια της κοινής αγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του προϊόντος του ελαιολάδου - Ρογκάκος, Πέτρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2008)
Στην εργασία διερ ευνάται το προϊόν του ελαιολάδου στα πλαίσια της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης . Γίνεται αναφορά σε ιστορικά στοιχεία του προϊόντος του ελαιολάδου , σε ιστορικά στοιχεία της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής , εξετάζεται η διεθνής κατάσταση για το ελαιόλαδο και οι προοπτικές του προϊόντος στα πλαίσια του διεθνούς γίγνεσθαι. Όλα τα παραπάνω , γίνεται προσπάθεια ώστε να αναλυθούν υπό το πρίσμα του στρατηγικού προγραμματισμού και του σύγχρονού marketing. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε συνίσταται σε : ανασκόπηση της βιβλιογραφίας συλλογή στοιχείων από το διαδίκτυο επεξεργασία των στοιχείων με στατιστικα προγράμματα ανάλυσης (SPSS,EXCEL) χρησιμοποίηση των εργαλείων του στρατηγικου προγραμματισμού για εξαγωγή συμπερασμάτων ( MOST ANAL YSIS, PEST ANAL YSIS, SWOT ANALYSIS ). Τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής : Ο διεθνής ανταγωνισμός στον τομέα του ελαιολάδου είναι μεγάλος Ο τομέας του ελαιολάδου στην Ελλάδα υστερεί σε πολλά και κυρίως σε αναγνωρισιμότητα στις διεθνείς αγορές και στην ενσωμάτωση προστιθέμενης αξίας στο προϊόν . Η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν μπορει να ανταγωνιστεί τις άλλες παραγωγές χώρες στην τιμή . Πρέπε ι να επενδύσει στην ποιότητα και στην αναγνωρισιμότητα . Η Ελλάδα θα πρέπει να εντείνει την εξαγωγική της προσπάθεια ώστε να κατακτήσει μεγαλύτερο μέρος των ξένων αγορών περιορίζοντας τις εξαγωγές χύμα προς Ιταλία και αναπτύσσοντας επώνυμα διεθνώς αναγνωρίσιμα προϊόντα . Αν δεν γίνουν συστηματικές προσπάθειες από τον κρατικό και απο τον ιδιωτικό τομέα τα επόμενα χρόνια, υπάρχει κίνδυνος απαξίωσης και εγκατάλειψης της ελαιοκαλλιέργειας της χώρας .
Μ.Δ.Ε. 19
Keywords: Ελαιόλαδο; Ελαιουργία και Ελαιουργεία; Αγροτική πολιτική; Ευρωπαϊκή Ένωση; Ελιές; Λάδι; Ελαιοτριβεία