Ο στρατηγικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη συμπερίληψη των ΑμεΑ μέσω αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων - Νίτσα-Γουδέλη, Βασιλεία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η έρευνα η οποία έλαβε χώρα ανέλυσε τον στρατηγικό ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προώθηση της συμπερίληψης των ΑμεΑ σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Με στόχο την απάντηση των ερευνητικών ερωτημάτων που τέθηκαν, έλαβαν χώρα 20 συνεντεύξεις, οι οποίες αναλύθηκαν μέσα από την μέθοδο της ποιοτικής ανάλυσης. Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες δεν κατανοούσαν πλήρως τη διαφοροποίηση μεταξύ του όρου ένταξη και του όρου συμπερίληψη και δεν αναγνώριζαν τον ρόλο της κοινωνίας στους ορισμούς που παρείχαν για τη συμπερίληψη. Ακόμη, αν και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες ανέφεραν τη συμπερίληψη των ΑμεΑ σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες αλλά και προγράμματα που ενισχύουν τη συμπερίληψη, διαπιστώθηκαν σημαντικά ελλείμματα σε επίπεδο συμπερίληψης, όπως για παράδειγμα στην εργασία. Για την ενίσχυση του στρατηγικού ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προτάθηκε η ενίσχυση της χρηματοδότησης των Ο.Τ.Α, της ευελιξίας στη λήψη αποφάσεων αλλά και η ενσωμάτωση της τεχνολογίας.
The strategic role of Local Government in the inclusion of PWDs through sports and cultural activities
Keywords: Αθλητισμός για άτομα με ειδικές ανάγκες - Κυβερνητική πολιτική; Τοπική αυτοδιοίκηση - Στρατηγικός σχεδιασμός; Ενταξιακή εκπαίδευση; Ενσωμάτωση στην εκπαίδευση; Ποιότητα ζωής; Κοινωνική πρόνοια; Sports for people with disabilities - Government policy; Local government - Strategic planning; Inclusive education; Mainstreaming in education; Quality of life; Social welfare; Αναπηρία; Ενσωμάτωση; Συμπερίληψη; Αθλητισμός; ΑμεΑ; Τοπική Αυτοδιοίκηση; Στρατηγικός Σχεδιασμός; Disability; Inclusion; Sports; PWDs; Regional Self-Government; Strategic Planning