Διερεύνηση της συσχέτισης του βαθμού αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των Δήμων με τα συνολικά ποσοτικά και ποιοτικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά τους - Κούπα, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Ένας από τους σημαντικότερους πόρους που διαθέτουν οι δήμοι είναι η ακίνητη περιουσία τους, η αποτελεσματική διαχείριση και αξιοποίηση της οποίας, μπορεί να αποτελέσει σημαντική πηγή εσόδων και να ενισχύσει την αναπτυξιακή τους δυναμική, τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Ιδιαίτερα σήμερα, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, είναι ζωτικής σημασίας για τους δήμους να εντάξουν στο συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό τους ένα ολοκληρωμένο και εξειδικευμένο σχέδιο βέλτιστης διαχείρισης και αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας τους. Στην παρούσα εργασία, επιχειρείται η διερεύνηση της συσχέτισης του βαθμού αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των δήμων με τη γενικότερη οικονομική ανάπτυξή τους. Για 21 υπό δειγματοληπτική εξέταση δήμους της Βόρειας Ελλάδας, αναζητείται η συσχέτιση κάποιων μεταβλητών - δεικτών που αντανακλούν την οικονομική ανεξαρτησία των δήμων και κάποιων άλλων μεταβλητών - μέτρων της ακίνητης περιουσίας τους. Η συσχέτιση αυτή διερευνάται με χρήση της στατιστικής μεθόδου της γραμμικής παλινδρόμησης και του οικονομετρικού λογισμικού Stata. Από τα αποτελέσματα της παραπάνω ανάλυσης, διαφαίνεται η τάση ένας δήμος που διαθέτει ακίνητα μεγαλύτερης αξίας, να παρουσιάζει ταυτόχρονα και υψηλότερη οικονομική ανεξαρτησία, σε ένα επίπεδο στατιστικά σημαντικό. Ωστόσο, η αξιοπιστία των συμπερασμάτων χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, χρησιμοποιώντας περισσότερα δεδομένα που να αφορούν στην εκμετάλλευση των ακινήτων των δήμων και για περισσότερους δήμους.
Investigation of the correlation of the degree of exploitation of the real estate of the Municipalities with their total quantitative and qualitative developmental characteristics
Keywords: Αξιοποίηση ακινήτων; Δημοτικά ακίνητα; Επιχειρηματικός σχεδιασμός; Ακίνητα; Ακίνητη περιουσία Δήμων; Αξιοποίηση ακίνητης περιουσιάς; Διαχείριση χαρτοφυλακίου ακίνητης περιουσίας; Καταγραφή ακίνητης περιουσίας Δήμων; Οικονομική ανεξαρτησία Δήμων