Το μοντέλο κοστολόγησης βάση δραστηριότητας (a.b.c) πρόταση εφαρμογής στην οινοποιητική βιομηχανία - Γιαννούτσος, Διονύσιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η κοστολόγηση βάσει δραστηριοτήτων (ABC) είναι μια μέθοδος για τον προσδιορισμό του πραγματικού κόστους. Αν και το μοντέλο κοστολόγησης ABC είναι μια σχετικά πρόσφατη καινοτομία στη λογιστική κόστους, υιοθετείται γρήγορα από εταιρείες σε πολλές βιομηχανίες, σε κυβερνητικούς και άλλους οργανισμούς όπως ιδρύματα, χρηματοδότηση ή τομείς υπηρεσιών. Υπό το πρίσμα των τρεχουσών πρακτικών, η παρούσα εργασία δίνει έμφαση στην κατανόηση της ανάγκης και της σημασίας της κοστολόγησης στις επιχειρήσεις του κλάδου της οινοποιητικής βιομηχανίας. Στο σύγχρονο Ελληνικό περιβάλλον η οινοποιητική βιομηχανία είναι συνεχώς αναπτυσσόμενη. Στην παρούσα εργασία γίνεται αρχικά μια αναφορά στην παραδοσιακή μέθοδο κοστολόγησης και στη συνέχεια η ανάλυση της διαδικασίας κοστολόγησης βάση δραστηριοτήτων. Αναλύονται οι διαφορές της μεθόδου κοστολόγησής βάση δραστηριοτήτων σε σχέση με την παραδοσιακή μέθοδο κοστολόγησης με βάση την υπάρχουσα βιβλιογραφία και αρθρογραφία. Γίνεται αναφορά στα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της μεθόδου κοστολόγησης βάση δραστηριοτήτων και αναφορά στα προβλήματα κοστολόγησης της παραδοσιακής μεθόδου κοστολόγησης που αντιμετωπίζονται με τη εφαρμογή της μεθόδου κοστολόγησης βάση δραστηριοτήτων. Επιπλέον γίνεται αναφορά στην παρούσα εικόνα της ανάπτυξης της οινοποιητικής βιομηχανίας στο Ελληνικό Επιχειρηματικό περιβάλλον, και γίνεται αναφορά στη συμμετοχή της στην εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας και γίνεται αναφορά στη θέση που κατέχει στη διεθνή δραστηριότητα της οινοποιητικής βιομηχανίας. Επιχειρείται μια συνοπτική περιγραφή της διαδικασίας οινοποίησης και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της καθώς επίσης και αναφορά στους παράγοντες που επηρεάζουν το κόστος παραγωγής της οινοποιητικής βιομηχανίας και οι οποίοι λαμβάνονται υπόψη στην κοστολόγηση της οινοποίησης. Τέλος επιχειρείται μια θεωρητική προσέγγιση προσαρμογής ενός συστήματος κοστολόγησης με την μεθοδολογία κοστολόγησης βάση δραστηριοτήτων με εφαρμογή στις οινοποιητικές επιχειρήσεις.
The activity-based costing model application proposal in the wine industry
Μ.Δ.Ε. 65
Keywords: Λογιστική -- Πρότυπα; Χρηματοοικονομική; Οίνος και οινοποιία; Κοστολόγηση; Οινοποίηση; Κοστολόγηση βάση δραστηριοτήτων; Costing; Activity-Based-Costing; Winemaking