Neet: μια σύγχρονη μορφή κοινωνικής ευπάθειας στη σύζευξη κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής - Μανού, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Το σύγχρονο κοινωνικό περιβάλλον της μετανεωτερικότητας, βρίσκεται σε συνθήκες διαρκούς αλλαγής σε επίπεδο κοινωνικό, οικονομικό και αξιακό. Ως απότοκος της παγκοσμιοποιημένης οικονομικοκοινωνικής σύζευξης έρχεται συχνά αντιμέτωπο με νέες προκλήσεις, που υπονομεύουν την κοινωνική ισορροπία και εκκρεμούν, ως ευπάθειες, μεταξύ κοινωνικής αναλγησίας και κοινωνικής ευαισθησίας. Η παρούσα διπλωματική εργασία διερευνά μια νέα μορφή κοινωνικής ευπάθειας, που αφορά στους νέους και αναγνωρίζεται με το αγγλικό αρκτικόλεξο Neet. Ο όρος αναφέρεται στους νέους ανθρώπους, που απέχουν από τις δομές απασχόλησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η διερεύνηση αυτή λαμβάνει χώρα μέσα από την κατανόηση του φαινομένου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ελλάδας και με όρους κυρίως ευρωπαϊκής κοινωνικής και εκπαιδευτικής πολιτικής. Το θεωρητικό υπόβαθρο της εργασίας διαμορφώνεται από την ανασκόπηση της σχετικής, επιστημονικής βιβλιογραφίας καθώς και επίσημων κειμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί το πλαίσιο για την εμπειρική έρευνα. Στόχος είναι, η εργασία αυτή να αποτελέσει μια ελάχιστη συνεισφορά στην κοινωνική συζήτηση του φαινομένου αλλά και μια ουσιαστική προσπάθεια προσέγγισης και κατανόησης του.
Αριθμός Εισαγωγής: 011178-011179 cd
Keywords: Κοινωνική πολιτική; Κοινωνικός αποκλεισμός; Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της -- Κοινωνική πολιτική; Neet; Ευρωπαϊκή κοινωνική πολιτική; Ευρωπαϊκές εκπαιδευτικές πολιτικές; Δια βίου μάθηση; Κοινωνική ευπάθεια; Neet; European social policy; European education policies; Lifelong learning; Social vulnerability