Διαχείριση του προσφυγικού. Ευρωπαϊκές πολιτικές και ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα - Σταμούλη, Αθηνά (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Σκοπός της παρούσης εργασίας αποτελεί η διερεύνηση της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ελλάδα. Η εργασία εστιάζει στο ρόλο της Τοπικής αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στους δήμους Λειβαδιάς και Ηρακλείου Κρήτης. Η μεθοδολογία της εργασίας στηρίζεται στη συλλογή δευτερογενών δεδομένων, τα οποία συλλέχθηκαν μέσα από βιβλία άρθρα σε περιοδικά αλλά και μέσα από επίσημους διαδικτυακούς τόπους. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της εργασίας τόσο ο δήμος Λειβαδιάς, όσο και ο δήμος Ηρακλείου Κρήτης έχουν προβεί σε δράσεις και προγράμματα για την ομαλή κοινωνική ένταξη των προσφύγων. Και οι δύο δήμοι θεωρούν ότι τα αποτελέσματα των δράσεων αναμένονται να είναι θετικά και οι πρόσφυγες να ζήσουν αξιοπρεπώς. Σε ότι αφορά τις θετικές επιπτώσεις όσον αφορά την τοπική κοινωνία, οι δράσεις θεωρούν και οι δύο δήμοι ότι θα έχουν πάρα πολύ θετικές επιπτώσεις και σε θέματα διαπολιτισμικότητας γιατί δίνεται η ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν άνθρωποι από διαφορετικό πολιτιστικό περιβάλλον. Παρόλα αυτά το σύνολο της μελέτης ανέδειξε την ανεπάρκεια της μεταναστευτικής πολιτικής στην Ελλάδα όσον αφορά στην κοινωνική στήριξη προς αυτούς, παρά τις προσπάθειες κάποιων μεμονωμένων δήμων, όπως της Λειβαδιάς και του Ηρακλείου.
Refugee management. European policies and the role of local government in Greece
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Μεταναστευτική πολιτική--Ευρωπαϊκή Ένωση; Μεταναστευτική πολιτική--Ελλάδα; Μετανάστες--Ελλάδα; Πρόσφυγας; Τοπική αυτοδιοίκηση; Διαχείριση; Κοινωνική ένταξη