Η διερεύνηση της πολυφαρμακίας σε διαβητικούς ασθενείς. Η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας "Θριάσιο". - Πιτελής, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
ΣΚΟΠΟΣ: Η διερεύνηση της πολυφαρμακίας και της τήρησης της θεραπευτικής αγωγής σε διαβητικούς ασθενείς που επισκέπτονται το διαβητολογικό ιατρείο του Γενικού Νοσοκομείου Ελευσίνας «Θριάσιο». ΜΕΘΟΔΟΣ: Η μέθοδος της δειγματοληψίας που εφαρμόστηκε ήταν η απλή τυχαία δειγματοληψία. Τα στοιχεία συλλέχθηκαν με βάση ένα σύνθετο δομημένο ερωτηματολόγιο μέσω προσωπικής συνέντευξης. Το τελικό δείγμα της έρευνας ήταν 145 ασθενείς με ποσοστό ανταπόκρισης 87,3%. Η χρονική περίοδος συλλογής των ερωτηματολογίων ήταν από 1η Μάρτιου έως και 31 Μαΐου 2016. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η πλειοψηφία των διαβητικών ασθενών έπασχαν από διαβήτη τύπου 2 αλλά και αρκετές συννοσηρότητες. Το 21% των ασθενών λάμβανε άνω των 5 φαρμάκων με άμεσο αποτέλεσμα την ύπαρξη πολυφαρμακίας. Το 41% απάντησε ότι μέτρια το βοηθάνε τα φάρμακα που λαμβάνει. Το 89,7% δεν έχει οικογενειακό ιατρό που παρακολουθεί τα προβλήματα υγείας τους και μόνο το 59,3% δήλωσε ότι οι ιατροί που τον θεραπεύουν, επικοινωνούν μεταξύ τους. Θετικό είναι το αποτέλεσμα ότι το 80,7% απάντησε ότι ο ιατρός που παρακολουθεί τον διαβήτη γνωρίζει τα υπόλοιπα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής. Όμως, το 15,2% απάντησε ότι δεν είχε ενημερωθεί σχετικά με τις ΑΕ των φαρμάκων που πιθανόν να προέκυπταν. Σημαντικό είναι ότι το 87,6% τηρεί την θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού. Ωστόσο, σχετικά υψηλό ήταν το ποσοστό των ασθενών που παραλείπει ή λαμβάνει επιπλέον δόση από τα φάρμακα του. Τέλος, μόνο το 50% των ασθενών απάντησε ότι η υγεία του είναι καλή – πολύ καλή. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Είναι θεμιτό να απλουστευθεί η θεραπεία για τη διαχείριση του διαβήτη, να εκπαιδευτούν οι ασθενείς προκειμένου να την αυτοδιαχειρίζονται και να ενημερωθούν σχετικά με τα οφέλη της τήρησης αυτής. Σημαντικό όμως είναι και η δημιουργία διατομεακής ομάδας επαγγελματιών υγείας που θα παρακολουθούν συντονισμένα τους διαβητικούς ασθενείς με στόχο την βελτιστοποίηση των ποιοτικών παρεχομένων υπηρεσιών προς αυτούς.
Αριθμός Εισαγωγής: 011875-011876 cd
Keywords: Πολυφαρμακία; Σακχαρώδης διαβήτης; Ασφάλεια ασθενών; Φαρμακευτική πολιτική -- Ελλάδα