"Μέγας Αλέξανδρος: Ο μύθος πίσω από την ιστορία", παιδική θεατρική παράσταση - Μπαρμπουλέτου, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία έχει θέμα τη Μυθιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Βασικός σκοπός της εργασίας αυτής είναι η δημιουργία ενός θεατρικού κειμένου για παιδιά με θέμα τις περιπέτειες του Μεγάλου Αλεξάνδρου όπως μας παρουσιάζονται μέσα από τους μύθους. Στο Πρώτο μέρος της εργασίας, αφού μελέτησα τη Μυθιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και έπειτα από ενδελεχή βιβλιογραφική έρευνα βιβλίων, άρθρων και πρακτικών συνεδρίων προσπάθησα να αναλύσω καίρια θέματα που προκύπτουν μέσα στο έργο του Ψευδοκαλλισθένη. Ενώ στο Δεύτερο μέρος προχώρησα στη δημιουργία του θεατρικού έργου για παιδιά. Στο πρώτο κεφάλαιο με απασχόλησε το θέμα σχετικά με την προέλευση, το συγγραφέα και τη χρονολόγησης του μύθου αλλά και τις μεταφράσεις και τις διασκευές του ίδιου του έργου. Σε επόμενα κεφάλαια διαπραγματεύομαι τα επεισόδια που σχετίζονται με τη γέννηση και τα παιδικά του χρόνια , καθώς επίσης και την καταγωγή του αλλά και την ταύτιση της ζωής και των κατορθωμάτων του με μυθικούς ήρωες όπως ο Αχιλλέας, ο Ηρακλή και ο Οδυσσέας. Έπειτα ακολουθώ την πορεία που χάραξε ο Έλληνας στρατηλάτης εξετάζοντας την πολιτιστική σφραγίδα που άφησε στις περιοχές που κατέκτησε. Και στο τελευταίο κεφάλαιο αυτού του πρώτου μέρους διαπραγματεύομαι αν τα κατορθώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ικανά να ανάγουν ένα θνητό κατακτητή σε Θεό στα μάτια του λαού καθώς και τον κοινωνικό και πολιτικό αντίκτυπος της θεοποίησής του. Το δεύτερο μέρος της εργασίας αποτελεί το δημιουργικό της μέρος. Έγραψα μια θεατρική παράσταση για παιδιά με θέμα την Μυθιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Έπειτα από μια λεπτομερή ερμηνευτική ανάλυση όπου εξηγώ τον τρόπο με τον οποίο δούλεψα το θεατρικό μου κείμενο. Ανέπτυξα μια θεατρική παράσταση με γνώμονα τα κατά ποιόν μέρη του Αριστοτέλη και τα απίθανα- πιθανά. Εξίσου σημαντικός παράγοντας για τη συγγραφή του θεατρικού κειμένου αποτέλεσε και ο διδακτικός του χαρακτήρας, αλλά και τα μηνύματα που επιδιώκει να περάσει στα παιδιά- θεατές. Το θεατρικό κείμενο αποτελεί ένα contaminatio επεισοδίων των τριών βιβλίων της Μυθιστορίας, που επιλέχθηκαν με βάση το κοινό στο οποίο απευθύνεται.
Alexander the Great: ''The Myth Behind the History", a theatrical play for children
Keywords: Μέγας Αλέξανδρος; Μυθιστορία; Παιδικό θέατρο; Μέγας Αλέξανδρος; Μυθιστορία; Παιδικό Θεατρικό