Η παρατήρηση του παιδικού ιχνογραφήματος (ΕΑΕ03) και η αξιοποίησή του σε παιδιά με Γνωστικές, Κοινωνικές και Συναισθηματικές (ΓΝΩΣΥΣΚΟΙ) δυσκολίες στο νηπιαγωγείο - Λάσκαρη, Ελευθερία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Η παρούσα έρευνα εκπονήθηκε μέσα από το ενδιαφέρον που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Πρακτικής Άσκησης και την διερεύνηση της σχετικής βιβλιογραφίας, όσον αφορά την παρατήρηση του παιδικού ιχνογραφήματος και την αξιοποίησή του σε παιδιά με Γνωστικές, Κοινωνικές και Συναισθηματικές δυσκολίες στο νηπιαγωγείο. Συγκεκριμένα, η μελέτη επιχειρεί να διερευνήσει αν μέσα από την παρατήρηση του παιδικού ιχνογραφήματος που γίνεται στα πλαίσια της τάξης του νηπιαγωγείου, μέσα από την νηπιαγωγό της τάξης και την εκπαιδευτικό της Παράλληλης Στήριξης, μπορεί να καταγράψει στοιχεία που προάγουν τη μαθησιακή ετοιμότητα του παιδιού σε μαθητή με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού. Επιπρόσθετα, μελετάμε αν μπορεί να αξιοποιηθεί ως εργαλείο εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή σε μαθητές με ΔΑΔ-ΦΑ, αξιοποιώντας το μέσα από ένα σχεδιασμένο πρόγραμμα διδασκαλίας, βασισμένο στις αρχές της εξατομίκευσης, της δόμησης, της σαφούς στόχευσης και της ενταξιακής προοπτικής. Η παρατήρηση του μαθητή με ΔΑΔ-ΦΑ πραγματοποιήθηκε το σχολικό έτος 2013-2014 σε Γενικό Νηπιαγωγείο της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων όπου εργαζόμουν ως εκπαιδευτικός ΠΣ. Αποδείχτηκε ότι το εφαρμοζόμενο διδακτικό πρόγραμμα ΣΑΔΕΠΕΑΕ συμβάλλει θετικά για τον μαθητή σε επίπεδο ένταξης στο πλαίσιο της τάξης, σύμφωνα με τη μελέτη των ευρημάτων. Ειδικότερα, τα ποιοτικά δεδομένα με τις παρατηρήσεις των ΛΕΒΔ, καταγραφές της ερευνήτριας με τα ΕΔΑ (Έντυπα Διδακτικής Αλληλεπίδρασης) και τις συνεντεύξεις και τα ποσοτικά δεδομένα με τις Κοινωνικές ιστορίες και τις συστηματικές καταγραφές συμπεριφοράς δείχνουν ότι η ερευνητική υπόθεση επαληθεύεται. Φαίνεται, δηλαδή, πως το πρόγραμμα ΣΑΔΕΠΕΑΕ που εφαρμόστηκε βοήθησε τον μαθητή σε επίπεδο κοινωνικής ένταξης εντός της τάξης.
L' osservazione di disegni bambino nei bambini con Cognitivi, Emotivi e Sociali difficoltà nella scuola materna
The observation of child drawings and utilization in children with cognitive, social and emotional difficulties in kindergarten
Keywords: Παιδικά σχέδια -- Ψυχολογικές απόψεις -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με ειδικές ανάγκες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με διανοητικές αναπηρίες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παρατήρηση; Παρέμβαση; Παιδικό ιχνογράφημα; Κοινωνικές δεξιότητες; Σχολική και μαθησιακή ετοιμότητα