Η αστική συνθήκη της οικονομικής κρίσης στα μυθιστορήματα Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες, Τελευταία έξοδος Στυμφαλία και Η άκρα ταπείνωση - Διακουμή, Δήμητρα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η μελέτη και η ανάλυση του μετανεωτερικού τοπίου της κρίσης στα μυθιστορήματα Ζούμε τις τελευταίες μας μέρες (2013) του Θανάση Χειμωνά, Τελευταία Έξοδος Στυμφαλία (2014) του Μιχάλη Μοδινού και Η Άκρα Ταπείνωση (2015) της Ρέας Γαλανάκη. Διερευνά σε ποιο βαθμό η διαρκώς μεταβαλλόμενη αστική συνθήκη της οικονομικής κρίσης συντελεί στη διάπλαση των υποκειμένων και στη ριζική μεταλλαγή των ανθρώπινων σχέσεων. Με έμφαση σε καθημερινές εντάσεις και μετασχηματισμούς που τα μυθιστορήματα αναδεικνύουν μέσα από διαφορετικές κοινωνικο-χωρικές εμπειρίες, επιχειρείται η ανάδειξη των όρων ανάπλασης της αστικής μνήμης τη μετανεωτερική εποχή σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο.
Keywords: Χειμωνάς, Θανάσης, 1971-, -- Ερμηνεία και κριτική; Μοδινός, Μιχάλης -- Ερμηνεία και κριτική; Γαλανάκη, Ρέα -- Ερμηνεία και κριτική; Πόλεις και κωμοπόλεις στη λογοτεχνία; Οικονομική κρίση στη λογοτεχνία; Ανθρώπινες σχέσεις -- Μυθιστόρημα; Λογοτεχνία και κοινωνία; Μετανεωτερικότητα (Λογοτεχνία); Ελληνική λογοτεχνία, Σύγχρονη -- 21ος αιώνας -- Ιστορία και κριτική; Λογοτεχνία της κρίσης; Αστική λογοτεχνία; Μετανεωτερικότητα; Αστική συνθήκη; Δημόσιος χώρος; Κοινοί χώροι; Συλλογική μνήμη; Αστική μνήμη; Μνημεία; Ανάμνηση; Υπο-τάξη; Παρίας; Μετανάστης; Άνεργος; Άστεγος; Αστικοί θύλακες; Διαπροσωπικές σχέσεις; Θανάσης Χειμωνάς; Μιχάλης Μοδινός; Ρέα Γαλανάκη; Literature of crisis; Urban literature; Postmodernity; Urban condition; Public space; Common areas; Collective memory; Urban memory; Monuments; Reminiscence; Sub-class; Social outcast; Immigrant; Unemployed; Homeless; Urban enclaves; Interpersonal relations; Thanassis Chimonas; Michalis Modinos; Rhea Galanaki