Η σκιαγράφηση του Μωάμεθ Β΄Πορθητή από τους ιστορικούς της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης (1453). Συγκριτική και ερμηνευτική μελέτη - Τρυφωνόπουλος, Πέτρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας περιγράφεται και αναλύεται η προσωπικότητα του Μωάμεθ του Πορθητή, όπως αυτή αποτυπώνεται στα κείμενα των Ελλήνων ιστορικών, του Κριτόβουλου, του Δούκα, του Σφραντζή, του Χαλκοκονδύλη αλλά και του Ψ.Φραντζή. Μετά από ενδελεχή εξέταση των ιστορικών κειμένων εντοπίζονται όλα όσα αφορούν στον Μωάμεθ, είτε πρόκειται για σχόλια του συγγραφέων, είτε για σχόλια των συμμετεχόντων στα δρώμενα, είτε για σχόλια του ίδιου του Μωάμεθ για τον εαυτό του και την αποστολή του. Η εργασία βασίζεται κυρίως σε αφηγηματικά εργαλεία καθώς πιστεύουμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα διαφωτίσουμε την πολυσχιδή αλλά και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Μωάμεθ του Πορθητή. Η ερευνά μας παραμένει ανοικτή για περαιτέρω ανάλυση πέρα από τα πλαίσια μιας διπλωματικής εργασίας δεδομένων των διαφορετικών και ενδιαφέροντων θεμάτων που αγγίζει.
Keywords: Μωάμεθ -- Β' -- Σουλτάνος της Τουρκίας , 1432-1481; Κωνσταντινούπολη (Τουρκία) -- Ιστορία -- Άλωση, 1453 -- Πηγές; Κωνσταντινούπολη (Τουρκία) -- Ιστορία -- Άλωση, 1453 -- Ιστοριογραφία; Τουρκία -- Ιστορία -- Μωάμεθ Β', 1451-1481 -- Πηγές; Άλωση; Κωνσταντινούπολη; Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής; Αφηγηματολογία; Περιγραφή; Χαρακτήρας; Δρώντες ήρωες; Κριτόβουλος; Δούκας; Χαλκοκονδύλης; Σφραντζής; Ψευδό-Φραντζής; Conquest of; Constantinople; Mohamed II the Conqueror; Narratology; Description; Character; Actors; Kritovoulos; Doukas; Chalkonondyles; Sfrantzis; Pseudo-Frantzis