H ένταξη των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα (10 Φεβρ. 1947): Αφετηρίες, πρωταγωνιστές και προοπτικές - Κολοκυθά, Αικατερίνη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η παρούσα εργασία εξετάζει την ένωση των Δωδεκανήσων με την Ελλάδα το 1947, με έμφαση στην περίοδο της ιταλικής και βρετανικής διοίκησης. Αναλύεται η στάση του ελληνικού κράτους, σημαντικών προσώπων και του δωδεκανησιακού λαού, καθώς και οι διπλωματικές διεργασίες με τις Μεγάλες Δυνάμεις. Η μελέτη εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της μεταπολεμικής Ευρώπης, του Ψυχρού Πολέμου και του Ελληνικού Εμφυλίου, καταλήγοντας στη Συνθήκη των Παρισίων και την ενσωμάτωση των νησιών στην Ελλάδα, με αναφορά στην πολιτική και κοινωνική τους ανασυγκρότηση.
Keywords: Δωδεκάνησα (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Ελλάδα -- Εξωτερικές σχέσεις -- 1912-1948; Ψυχρός Πόλεμος -- Διπλωματική ιστορία; Δωδεκάνησα (Ελλάδα) -- Πολιτική και διακυβέρνηση -- 20ος αιώνας; Ένωση των Δωδεκανήσων; Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων; Ιταλική κατοχή; Βρετανική Διοίκηση; Διπλωματικές διεργασίες; Δωδεκανησιακές οργανώσεις; Μεγάλες Δυνάμεις; Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος; Ψυχρός πόλεμος; Union of the Dodecanese; Treaty of Peace of Paris; Italian occupation; British administration; Diplomatic negotiations; Dodecanesian organizations; Great Powers; Greek civil war; Cold war