Η Γενοκτονία των Αρμενίων τον 20ό αιώνα - Κασάπη, Βάγια-Αρετή-Μυρτώ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
Η Γενοκτονία των Αρμενίων αποτέλεσε ένα σημαντικό γεγονός του 20ου αιώνα. Πραγματοποιήθηκε το 1894–1917, και 1,5 εκατομμύριο Αρμένιοι σφαγιάστηκαν από τον οθωμανικό στρατό. Οι Μεγάλες Δυνάμεις, ορμώμενες από συμφέροντα, όξυναν το πρόβλημα. Το Αρμενικό Ζήτημα υπήρχε πριν τον πόλεμο και δημιούργησε εντάσεις μεταξύ των δύο κρατών, αφού η Αρμενία ζητούσε εναγωνίως αυτονομία και φοροελαφρύνσεις για να επιτύχει δικαίως την αυτονομία της. Η απόδοση ευθυνών για αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα δεν ήταν ουσιαστική, και ακόμη και σήμερα ζητείται η αναγνώριση του εγκλήματος από τη διεθνή κοινότητα.
Keywords: Αρμενικό ζήτημα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Αρμενία -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Αρμενία -- Ιστορία; Αρμενικές σφαγές, 1894-1896 -- Ιστορία; Αρμενικές σφαγές, 1894-1896 -- Τουρκία; Αρμενικές σφαγές, 1915-1923 -- Ιστορία; Αρμενικές σφαγές, 1915-1923 -- Τουρκία; Γενοκτονία; Αρμενία; Οθωμανική Αυτοκρατορία; Σφαγές; Μεγάλες Δυνάμεις; Βαλκανική Χερσόνησος; Διπλωματία; Αβδούλ Χαμίτ; Αρμενικό Ζήτημα; Μαζική εξόντωση; Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος; Genocide; Armenia; Ottoman Empire; Massacres; Great Powers; Balkan Peninsula; Diplomacy; Abdul Hamid; Armenian Question; Mass extermination; World War I