Η εξέλιξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου οικονομικής κρίσης. Περιπτωσιολογική μελέτη της Π.Ε. Έβρου - Ανθόπουλος, Ευάγγελος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Ο σκοπός της εργασίας είναι να παρουσιάσει την έννοια της επιχειρηματικότητας και τα είδη της. Θα γίνει προσπάθεια να αναδειχθεί η σημασία της επιχειρηματικότητας για την ίδρυση και ανάπτυξη της επιχείρησης και τις επιπτώσεις της στην οικονομική ανάπτυξη. Επιπλέον, σκοπός της εργασίας είναι να παραθέσει την εξέλιξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και την πορεία των οικονομικών στοιχείων ανά κλάδο επιχειρηματικότητας, κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στο γεωγραφικό χώρο της Π.Ε. Έβρου. Θα παρουσιαστεί ο επιχειρηματικός χάρτης προ της έναρξης της οικονομικής ύφεσης και πως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα. Θα αναλυθούν οι κλάδοι δραστηριοποίησης, ποιοι έχουν πληγεί περισσότερο, ποιοι επιβίωσαν, ποιοι έχουν αναπτυχθεί και ποιοι έχουν αναδυθεί. Θα παρουσιαστεί η συρρίκνωση ή μη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, θα εντοπιστούν οι κλάδοι με τη μεγαλύτερη μεταβλητότητα και θα γίνει εκτίμηση των παραγόντων που συνέβαλαν στις εν λόγω μεταβολές. Οι παρατηρηθείσες μεταβολές στην επιχειρηματική δραστηριότητα σε ποιο βαθμό δημιούργησαν καλύτερους όρους οικονομικής ανάπτυξης. Θα παρουσιαστεί και θα αναλυθεί έρευνα για την πορεία των οικονομικών οντοτήτων κατά κλαδική δραστηριότητα με τη συλλογή και αξιοποίηση στοιχείων από την Υπηρεσία ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) των Επιμελητηρίων και τους φυσικούς και ηλεκτρονικούς φακέλους των ανωνύμων εταιρειών που τηρούνται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας. Επίσης μέσα από την ανάπτυξη οικονομετρικού υποδείγματος θα επιχειρηθεί η αντικειμενική εκτίμηση των παραγόντων-μεταβλητών που συνδέονται με τα υπό εξέταση ερωτήματα.
Keywords: Επιχειρηματικότητα; Οικονομική ανάπτυξη; Τοπική ανάπτυξη; Επιχειρηματικότητα; Οικονομική κρίση; Νομός Έβρου