Το Γλωσσικό ζήτημα και οι πρωταγωνιστές του (1901-1912) - Τσούκλερης, Παναγιώτης (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Το «γλωσσικό ζήτημα», αποτέλεσε ένα ιδιάζον γλωσσικό και κοινωνικοπολιτικό φαινόμενο του οποίου οι ρίζες ανάγονται στο ιδιότυπο γλωσσικό καθεστώς του 19ου αιώνα και στο φαινόμενο του γλωσσικού διχασμού μεταξύ της προφορικής καθομιλουμένης γλώσσας και της λόγιας καθαρεύουσας, αναφορικά με το διακύβευμα του χαρακτήρα της εθνικής γλώσσας. Τη χρονική περίοδο 1901-1912, η διάχυση και εδραίωση του δημοτικιστικού ρεύματος στα γλωσσικά πράγματα θα οδηγήσει στην κορύφωση της γλωσσικής αυτής διαμάχης, η οποία θα λάβει τη μορφή της ανοιχτής κοινωνικής σύγκρουσης, και θα θέσει τις βάσεις ώστε το «γλωσσικό ζήτημα» να αποτελέσει αντικείμενο των κοινοβουλευτικών συζητήσεων και των επερχόμενων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Keywords: Ελληνική γλώσσα, Νέα -- Ιστορία; Ελληνική γλώσσα, Νέα -- Γλωσσικό ζήτημα; Γλώσσα και εκπαίδευση -- Ελλάδα; Ελληνική γλώσσα, Νέα -- Πολιτικές όψεις -- Ιστορία -- 20ος αιώνας; Εκπαιδευτικός Όμιλος (Αθήνα, Ελλάδα); Γλωσσικό ζήτημα; Εκπαιδευτικός δημοτικισμός; Καθαρεύουσα; Ευαγγελικά; Ορεστειακά; Εκπαιδευτικός όμιλος; Language question; Educational demoticism; Katharevousa; Evangelika; Oresteiaka; Educational company