Διερεύνηση παραγόντων που επηρεάζουν την ποιότητα επικοινωνίας εκπαιδευτικών με γονείς παιδιών με νοητικές αναπηρίες A.Π.242/30.12.2013 - Κωνστάνταρος, Εμμανουήλ (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Στα πλαίσια μίας πολυεπίπεδης και συνεργατικής προσέγγισης για την αποτελεσματική υποστήριξη των παιδιών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες, η ανάπτυξη, αλλά και η διατήρηση μιας δημιουργικής συνεργασίας μεταξύ σχολείου και οικογένειας κρίνεται αναγκαία και καθοριστική. Η έρευνα που παρουσιάζεται έχει ως στόχο να διερευνήσει αφενός τη συμβολή και τη σημασία της διαφοροποιημένης διδακτικής υποστήριξης μέσα από τη χρήση του Στοχευμένου Ατομικού, Δομημένου, Ενταξιακού, Προγράμματος Παρέμβασης Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης-ΣΑΔΕΠΕΑΕ (Δροσινού, 2014) σε μαθητή με νοητική αναπηρία, που φοιτά στην Δ΄ τάξη ειδικού σχολείου και αφετέρου τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα επικοινωνίας εκπαιδευτικών με γονείς παιδιών με νοητικές αναπηρίες. Για τη συγκεκριμένη έρευνα επιλέχτηκε η μεικτή μεθοδολογική προσέγγιση , η οποία μέσα από τη σύνθεση των προσεγγίσεων και μίας πολυπρισματικής θεώρησης, επιφέρει αύξηση της ακρίβειας και της εγκυρότητας των ερευνητικών ευρημάτων (Morran- Ellis et all 2006, όπως παρατίθεται στο Τσιώλης, 2011). Ερευνητικά εργαλεία για την παρούσα εργασία αποτέλεσαν οι Λίστες Ελέγχου Βασικών Δεξιοτήτων, η Αυτοπαρατήρηση και Ετεροπαρατήρηση με βάση το Έντυπο διδακτικής αλληλεπίδρασης, οι διαφοροποιημένες διδακτικές προσεγγίσεις με βάση τους ετήσιους, μηνιαίους και εβδομαδιαίους στόχους, οι ημι-δομημένες συνεντεύξεις και το ερωτηματολόγιο κλίμακας Likert. Η ένταξη του ΣΑΔΕΠΕΑΕ στις διδακτικές επιλογές και ρουτίνες του εκπαιδευτικού προκειμένου να υποστηρίξει άτομα με σύνθετες δυσκολίες και τις οικογένειες τους, αποδεικνύεται κατάλληλη και αποτελεσματική. Επίσης, καταδεικνύεται ότι η αλληλεπιδραστική σχέση μεταξύ σχολείου και οικογένειας, αποτελεί έναν κρίσιμο παράγοντα για την επίτευξη των στόχων της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη ενός ανοιχτού και δημιουργικού σχολείου.
L' indagine dei fattori che influenzano la qualitΰ della comunicazione degli educatori con i genirtori di bambini con disabilitΰ intelletive. Nr di Prot.: 242/30.12.2013
Exploring factors for quality communication between teachers and parents of children with mental disabilities
Keywords: Παιδιά με διανοητικές αναπηρίες; Παιδιά με διανοητικές αναπηρίες -- Οικογενειακές σχέσεις -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Παιδιά με διανοητικές αναπηρίες -- Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Περιπτωσιολογικές μελέτες; Συνεργασία σχολείου – οικογένειας; Ειδικό δημοτικό σχολείο; Νοητικές αναπηρίες; ΣΑΔΕΠΕΑΕ