Η κοινωνικοπολιτική προσέγγιση της ερευνητικής δραστηριότητας στα ανθρώπινα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα (hESC) - Κουκουλούδη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2011)
Αναμφίβολα η ανακάλυψη των βλαστοκυττάρων από τους ερευνητές και η ανάδυση των ικανοτήτων τους δίνουν νέα διάσταση στα επιτεύγματα της βιοϊατρικής και της βιοτεχνολογίας και πολλή περισσότερη αισιοδοξία για το εύρος των θεραπευτικών εφαρμογών που δύνανται να έχουν. Πέρα όμως από την αισιοδοξία για τις θετικές προοπτικές θεραπείας πολλών ασθενειών, ανέκυψαν πολλά ερωτήματα ηθικής και πολιτικής, σε ένα περιβάλλον πολιτικής, οικονομικής και πολιτισμικής αναπροσαρμογής που προτάσσει η παγκοσμιοποίηση . Επαναπροσδιορίζονται οι έννοιες της ηθικής και βιολογικής υπόστασης στα νέα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης της υγείας. Το ερώτημα είναι: τα κοινωνικά φαινόμενα θα συνεχίσουν να δημιουργούνται στους κόλπους της κοινωνίας ή στα τριβλία των εργαστηρίων;
Αριθμός Εισαγωγής: 009802
Keywords: Βλαστοκύτταρα -- Έρευνα; Βλαστοκύτταρα -- Κοινωνικές απόψεις; Ανθρώπινα εμβρυικά βλαστοκύτταρα; Αναγεννητική ιατρική; Βιο-ιατρικοποίηση; Βιοεξουσία και διακυβέρνηση; Ενημερωμένη συναίνεση; Βιοηθική