Αποτελεσματικότητα Αθλητικής Χορηγίας σε ατομικά αθλήματα (Μελέτη Περίπτωσης: Άθλημα Πολεμικής Τέχνης) - Γκάτση, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός της παρούσας μεταπτυχιακής διατριβής είναι να διερευνήσει τους παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα της αθλητικής χορηγίας σε ατομικά αθλήματα. Πιο συγκεκριμένα, στόχος της έρευνας ήταν να εντοπιστούν οι κυριότεροι παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση όλων των εμπλεκομένων στο άθλημα του Ταεκβοντό ενδιαφερόμενων μερών (stakeholders), δηλαδή τους αθλητές & προπονητές, τους παράγοντες αλλά και τους φιλάθλους του αθλήματος. Πιο συγκεκριμένα, ένας βασικός σκοπός της έρευνας είναι να διερευνήσει την άποψη όλων των εμπλεκόμενων με το Ταεκβοντό μερών, σχετικά με το θεσμό της αθλητικής χορηγίας, τις απόψεις τους σχετικά με τις εταιρείες-χορηγούς της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ταεκβοντό καθώς το βαθμό ανάμιξης τους με το άθλημα του Ταεκβοντό γενικότερα. Προγενέστερες έρευνες κάνουν λόγο για θετική σχέση ανάμεσα στις μεταβλητές αυτές, γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τις εταιρίες χορηγούς, οι οποίες πλέον αναζητούν αθλητικούς οργανισμούς & αθλήματα που διαθέτουν φίλαθλη βάση με υψηλή ανάμιξη. Παράλληλα διερευνώνται τα δημογραφικά χαρακτηριστικά των εμπλεκόμενων με το άθλημα μερών, καθώς και από το βαθμό ικανοποίησης τους από την πορεία και εξέλιξη του αθλήματος του Ταεκβοντό. Επίσης ένα κομμάτι της έρευνας ασχολείται με τη στάση των φιλάθλων απέναντι στο θεσμό της χορηγίας. Παλαιότερες μελέτες υποστηρίζουν ότι η στάση απέναντι στην αθλητική χορηγία επηρεάζεται θετικά από το βαθμό ανάμιξης του φιλάθλου ενώ σημαντική φαίνεται να είναι η επίδραση της στάσης στο βαθμό ανάκλησης των χορηγών. Τέλος, διερευνήθηκε και η πρόθεση αγοραστικής συμπεριφοράς των εμπλεκόμενων με το άθλημα μερών, μιας και προηγούμενα ευρήματα αναφέρουν ότι οι εν λόγω παράγοντες επηρεάζουν την πρόθεση αγοράς των φιλάθλων. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο σε έρευνα στο πεδίο, που τους διανεμήθηκε από ομάδα ερευνητών, και το οποίο ερευνούσε τη στάση τους έναντι των προαναφερόμενων παραγόντων. Από τους συμμετέχοντες στην έρευνα ζητήθηκε να σημειώσουν το βαθμό συμφωνίας τους σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τη στάση τους απέναντι στο θεσμό της αθλητικής χορηγίας, μέσω v ερωτήσεων βασισμένων σε πενταβάθμιες κλίμακες LIKERT, με το βαθμό 1 να αντιστοιχεί στο «διαφωνώ απόλυτα» και το βαθμό 5 να αντιστοιχεί στο «συμφωνώ απόλυτα». Για την επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε περιγραφική στατιστική. Μεταξύ των σημαντικότερων αποτελεσμάτων της παρούσας έρευνας, σχετικά με τους στόχους που επιθυμούν να επιτύχουν οι επιχειρήσεις -χορηγοί μέσω του θεσμού της αθλητικής χορηγίας, συγκαταλέγονται η προσπάθεια να φτιάξουν την εικόνα τους (Μ=3,87), και η διαφήμισή τους (Μ=3,85). Το γεγονός ότι μια εταιρεία είναι χορηγός της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ταεκβοντό (E.T.U.) επηρεάζει την απόφαση των ενασχολούμενων με το Ταεκβοντό μερών, να αγοράσουν τα προϊόντα / υπηρεσία της εν λόγω εταιρείας(Μ=3,01) και επιπροσθέτως επηρεάζει θετικά την πρόθεσή τους να ενθαρρύνουν επίσης γνωστούς και φίλους στην αγορά των προϊόντων/ υπηρεσιών (Μ=2,73). Η εταιρεία χορηγός με την μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα ήταν η Dae do International (Μ=3,98) και τέλος οι ερωτώμενοι στην έρευνα δείχνουν ικανοποίηση από την ως τώρα πρόοδο που έχει επιτύχει η E.T.U. (Μ=3,79).
Effectiveness of Sports Sponsorship in individual sports (Case study: Martial Arts Sport)
Keywords: Αθλητική χορηγία; Καταναλωτική συμπεριφορά; Sports sponsorship; Consumer behavior; Αθλητική χορηγία; Ανάμιξη; Αγοραστική συμπεριφορά.; Sports sponsorships; Involvement; Consumer behavior