Η πνευματική και πολιτιστική κίνηση της Τρίπολης κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου και πώς αποτυπώνεται στην τοπική εφημερίδα Αλήθεια - Παπαθεοδώρου, Αθανασία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Η παρούσα εργασία έχει ως αντικείμενο την έρευνα και καταγραφή των πνευματικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν κατά την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου στην Αρκαδία (1946-1949). Η συγκεκριμένη μελέτη στοχεύει να οδηγήσει στη βαθύτερη κατανόηση της παρελθούσας αυτής εποχής μέσα από τις περιρρέουσες κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές συνθήκες. Στο πρώτο κεφάλαιο παρατίθενται λεπτομέρειες για τις εκπαιδευτικές δομές της Τρίπολης κατά την περίοδο εκείνη. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναφέρονται χωρία από την εφημερίδα Αλήθεια τα οποία σχετίζονται με τον πολιτισμό και την εκπαίδευση καθώς και διάφορες πνευματικές και πολιτισμικές δομές κι δράσεις της περιόδου 1946-1949. Απώτερος δε στόχος της έρευνας είναι να εξεταστεί κατά πόσο οι συνθήκες του εμφυλίου πολέμου επηρέασαν την εκπαίδευση και τον πολιτισμό της Αρκαδίας.
Keywords: Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Αρκαδία -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Αρκαδία (Ελλάδα) -- Πνευματική ζωή -- 20ός αιώνας; Αρκαδία (Ελλάδα) -- Πολιτισμός -- 20ός αιώνας; Αρκαδία (Ελλάδα) -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Ελλάδα -- Ιστορία -- Εμφύλιος Πόλεμος, 1944-1949; Εφημερίδα "Η Αλήθεια της Τριπόλεως" (Τρίπολη, Ελλάδα); Εκπαίδευση; Πολιτισμός; Εμφύλιος Πόλεμος; Αρκαδία; Education; Culture; Civil War; Arcadia