Παραβατικότητα ανηλίκων: Η οπτική και πολιτική δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας και στατιστική παρουσίαση ανά είδος παραβατικής συμπεριφοράς - Σπηλιόπουλος, Σπυρίδων (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2019)
Εισαγωγή Το φαινόμενο της παραβατικότητας των ανηλίκων έχει απασχολήσει πολυεπιστημονικά τα τελευταία χρόνια και αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο το οποίο αντιμετωπίζεται σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους για την ποινική υπευθυνότητα και με θεραπευτικά και αναμορφωτικά μέτρα. Η ιδιάζουσα σημασία που έχει το φαινόμενο της ανήλικης παραβατικότητας έγκειται στο γεγονός ότι τα νεαρά άτομα εκείνα που θα ενταχθούν στην κοινωνία και θα αναλάβουν ρόλους μέσα σε αυτή, θα πρέπει να λειτουργούν αρμονικά στο σύνολό της. Επομένως, κρίνεται αναγκαία η αποτελεσματικότητα των μέτρων καταστολής και αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού, προκειμένου να επιτευχθεί η μείωσή του και ιδανικά η εξάλειψή του. Σκοπός Η αποτύπωση του φαινομένου της ανήλικης παραβατικότητας κατ’ έγκλημα για την περίοδο των ετών 2012-2017 Μεθοδολογία Παρουσιάζονται διαγραμματικά κατ’ έτος με αφετηρία το 2012 έως το 2017 ο αριθμός των ανήλικων ατόμων που έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα ανά κατηγορία εγκλήματος. Τα στοιχεία έχουν δοθεί από το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, Τμήμα Καταπολέμησης Ναρκωτικών και Παραβατικότητας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Δημόσιας Ασφάλειας, κατόπιν σχετικού αιτήματος του μελετητή. Αποτελέσματα Καθίσταται σαφές ότι η εγκληματικότητα των νέων παραβατών επικεντρώνεται σε εγκλήματα που αφορούν κλοπές και ληστείες ή απόπειρες αυτών σε συνάφεια με τα βιβλιογραφικά δεδομένα που έχουν αναλυθεί ανωτέρω. Η αιτιολόγηση της εν λόγω εγκληματικότητας υποδεικνύεται και από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής όπου αναφέρονται η σύνδεση της επίδρασης του κοινωνικού περιβάλλοντος, η αλλαγή των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών την τελευταία δεκαετία καθώς και το οικογενειακό και σχολικό περιβάλλον ως φορείς κοινωνικοποίησης. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ανηλίκων παραβατών είναι αγόρια και η κρίσιμη ηλικία κατά την οποία παρεκκλίνουν από το νόμο είναι μεταξύ του δέκατου τρίτου (13ου) έως και του δέκατου έβδομου (17ου) έτους της ηλικίας τους. Όσον αφορά στο είδος και στη βαρύτητα των αδικημάτων που διαπράχθηκαν, η συντριπτική πλειοψηφία παρατηρείται να διαπράττει κλοπές, απλές και διακεκριμένες και ληστείες ενώ είναι ελάχιστος ο αριθμός των περισσότερο βίαιων αδικημάτων.
Αριθμός Εισαγωγής: 012536 cd
Keywords: Εγκληματικότητα ανηλίκων -- Ελλάδα; Εγκληματικότητα ανηλίκων -- Ελλάδα -- Δίκαιο και νομοθεσία; Ανήλικοι -- Νομικό καθεστώς, νόμοι, κ.λπ. -- Ελλάδα; Έγκλημα, Πρόληψή του -- Ελλάδα; Αστυνομία -- Ελλάδα; Σωφρονισμός -- Ελλάδα; Παραβατικότητα ανηλίκων; Εγκλήματα; Σωφρονισμός; Juvenile deliquency; Crime; Correction