«Θεωρία της Ώθησης και πρακτικές εφαρμογές της » - Γιαννίκος, Χρήστος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει έναν νέο κλάδο της Οικονομικής Επιστήμης που είναι τα Συμπεριφορικά Οικονομικά τα οποία συνδέουν την οικονομική επιστήμη με την επιστήμη της ψυχολογίας. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν πρωτοποριακό κλάδο που μελετά το πως οι άνθρωποι επηρεάζονται κατά την διαδικασία λήψης των αποφάσεων τους σε συναισθηματικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο. Στην συνέχεια της εργασίας γίνεται αναφορά στην Θεωρία της Ώθησης η οποία χρησιμοποιείται για να αναλύσουμε τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται οι άνθρωποι αλλά και για να κατανοήσουμε την συμπεριφορά των ανθρώπων και το πως αυτή επηρεάζεται ανάλογα με το τι θέλουν αλλά και το τι επιδειώκουν τα ίδια τα άτομα έτσι ώστε μέσω της θεωρίας της ώθησης να τους οδηγήσουμε στην καλύτερη επιλογή για τους ίδιους. Η ώθηση ή αλλιώς «nudge» είναι μια διαδικασία η οποία ανάλογα με το πως θα χρησιμοποιηθεί δέχεται αρκετή κριτική η οποία μπορεί να είναι είτε θετική είτε αρνητική γιατί μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την συμπεριφορά των καταναλωτών. Η εν λόγω εργασία έχει ως στόχο να παρουσιάσει την θεωρία της ώθησης ή αλλιώς «nudge theory» καθώς και τα αποτελέσματα που προέκυψαν κατά την διαδικασία της εφαρμογήσς της τόσο στο ίδιο το άτομο αλλά και στην κοινωνία στην οποία ζει το άτομο. Η θεωρία της ώθησης για να είναι αποτελεσματική πρέπει να γίνεται εφαρμογή συγκεκριμένων τακτικών και τεχνικών οι οποίες διαφέρουν ανάλογα με το που καλούνται να εφαρμοστούν και σε ποιο πεδίο. Στην εργασία θα δούμε οριμένες από αυτές τις τεχνικές οι οποίες εφαρμόζονται σε κάποιους κλάδους αλλά και το πως αυτές οι τεχνικές κατευθύνουν τους ανθρώπους και τους οδηγούν σε μια συγκεκριμένη επιλογή η οποία είναι προκαθορισμένη εκ των προτέρων. Γίνεται εκτενής αναφορά στις τεχνικές της θεωρίας της ώθησης και στο πως αυτές μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό την διαδικασία λήψης των αποφάσεων. Τέλος γίνεται αναφορά στα πεδία στα οποία βρίσκει πρακτική εφαρμογή η θεωρία της ώθησης και αναφέρονται επιτυχημένα παραδείγματα της θεωρία της ώθησης τα οποία συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή χωρίς όμως να έχουμε αντιληφθεί αυτή την παρέμβαση η οποία μας οδηγεί σε μια προκαθορισμένη επιλογή.
Μ.Δ.Ε. 6
Keywords: Ώθηση; Θεωρία της ώθησης; Συμπεριφορικά Οικονομικά; Ελευθεριακός Πατερναλισμός; Nudge; Nudge theory; Behavioral Economics; Libertarian paternalism