H επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια. Η περίπτωση των τραπεζών - Παντελίδου, Χρυσάνθη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Στην παρούσα εργασία ερευνάται η διείσδυση των ελληνικών επιχειρήσεων στην αγορά των Βαλκανίων μετά το 2000. Μελετώνται συγκεκριμένα οι περιπτώσεις πέντε (5) Βαλκανικών χωρών οι οποίες και ομαδοποιούνται σύμφωνα με το κριτήριο της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ήτοι αφενός οι ήδη ενταγμένες χώρες Βουλγαρία και Ρουμανία (-ή Ανατολικά Βαλκάνια) και αφετέρου οι υπό ένταξη χώρες Αλβανία, Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και Σερβία (-ή Δυτικά Βαλκάνια). Μελετάται ο μηχανισμός των Άμεσων Ξένων Επενδύσεων ως μέσο διείσδυσης των ελληνικών επιχειρήσεων στις βαλκανικές οικονομίες. Μέσα από την καταγραφή των οικονομικών μεγεθών της κάθε χώρας διερευνάται διαχρονικά ο τρόπος και ο βαθμός που οι ελληνικές ΑΞΕ επηρέασαν κρίσιμα μεγέθη της οικονομίας τους στην περίοδο προ και μετά την κρίση, υπό το πρίσμα της ομαδοποίησης σε ενταγμένες και υπό ένταξη χώρες. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην επέκταση των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στην περιοχή. Μέσα από τη διερεύνηση της εξέλιξης των οικονομικών μεγεθών των τοπικών οικονομιών, αλλά και της επίδοσης των ιδίων των τραπεζικών ιδρυμάτων, επιχειρείται να αξιολογηθεί αμφίδρομα η αποτελεσματικότητα του εν λόγω εγχειρήματος. Γίνεται καταγραφή της διαχρονικής εξέλιξης των χορηγήσεων των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών, και τέλος εξετάζεται η διαχρονική οικονομική επίδοση των ελληνικών τραπεζών, βάσει καταγραφής των βασικών μεγεθών τους από τους ισολογισμούς τους.
Τhe expansion of the greek enterprises in the Balkans. Τhe case of the banks
Keywords: Ελληνικές επιχειρήσεις--Βαλκάνια; Επενδύσεις, Ξένες; Ανταγωνισμός; Επενδύσεις, Ξένες--Βαλκάνια; Βαλκάνια; Νοτιοανατολική Ευρώπη; Άμεσες Ξένες Επενδύσεις; Ελληνικές Τράπεζες; Κρίση