Μέτρηση της επιβάρυνσης των οικογενειακών φροντιστών ηλικιωμένων ασθενών με άνοια και χρήση των ΤΠΕ στη διαχείριση της κατ' οίκον φροντίδας - Ζαχαροπούλου, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2013)
Τα άτομα που πάσχουν από κάποιας μορφής άνοια αυξάνονται συνεχώς, με αποτέλεσμα τη διόγκωση και του πληθυσμού των φροντιστών. Όμως η παροχή φροντίδας σε ένα μέλος της οικογένειας με άνοια αποτελεί μία στρεσσογόνα διαδικασία και συμβάλλει στην αύξηση της επιβάρυνσης με αρνητικές επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική υγεία του φροντιστή. Σκοπός: Σκοπό της παρούσας μελέτης αποτελεί η μέτρηση του βαθμού επιβάρυνσης των οικογενειακών φροντιστών και η επισκόπηση των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας που διευκολύνουν την διαχείριση της κατ’ οίκον φροντίδας και μειώνουν την επιβάρυνση. Υλικό και μέθοδος: Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 102 οικογενειακοί φροντιστές ανοϊκών ασθενών που ήταν καταγεγραμμένοι στα αρχεία της Νομαρχιακής Μονάδας Υγείας ΕΟΠΥΥ Καλαμάτας. Για την συλλογή των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η Κλίμακα μέτρησης επιβάρυνσης “The Zarit Burden Interview”, η οποία συμπληρώθηκε με δημογραφικά στοιχεία. Αποτελέσματα: Υψηλότερη επιβάρυνση παρουσίασε το 57,8% των φροντιστών (n = 59) σε σύνολο 102 φροντιστών, με τις γυναίκες να υπερτερούν σε ποσοστό 84,7% (n = 50). Ο σημαντικότερος λοιπόν παράγοντας ο οποίος μπορεί να προβλέψει την επιβάρυνση σε ένα άτομο που φροντίζει μέλος της οικογένειας του με άνοια, όπως φάνηκε σε αυτή τη μελέτη, είναι το φύλο, ενώ ακολουθούν τα προβλήματα υγείας του φροντιστή και το μορφωτικό του επίπεδο. Συμπεράσματα: Συμπερασματικά η μελέτη εντόπισε μεγάλο αριθμό φροντιστών που βιώνουν επιβάρυνση επιβεβαιώνοντας την ανάγκη ενδυνάμωσης, ενίσχυσης και στήριξής τους μέσω εθνικών στρατηγικών φροντίδας, υγείας και κοινωνικής πολιτικής, μέρος των οποίων πρέπει να αποτελούν και οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας.
Keywords: Γεροντική άνοια -- Ασθενείς -- Φροντίδα; Οικογενειακοί φροντιστές; Άνοια; Επιβάρυνση φροντιστών; Περιβάλλον υποβοηθούμενης διαβίωσης; Ηλικιωμένοι ασθενείς