Η ενίσχυση της συμπεριληπτικότητας των ΑμεΑ μέσω των πρωτοβουλιών της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Αναπηρία 2021 - 2030 - Γιαννικοπούλου, Σοφία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η συγκεκριμένη εργασία έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς την Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Αναπηρία 2021 – 2030 και το πώς η υλοποίησή αυτής συμβάλλει στην ενίσχυση της συμπεριληπτικότητας των ΑμεΑ, με επικέντρωση στην περίπτωση της Ελλάδας. Αρχικά παρουσιάζεται το κανονιστικό πλαίσιο αναφοράς σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Ακολουθεί μια σύντομη αναφορά στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική της περιόδου 2010-2020 και στα αποτελέσματα αξιολόγησής της ενώ ακολουθεί η παρουσίαση των κεντρικών αξόνων και των εμβληματικών πρωτοβουλιών της τρέχουσας. Εν συνεχεία, μέσα από την παρουσίαση των βασικών Πυλώνων και των επιμέρους Στόχων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ΑμεΑ, επιχειρείται η συσχέτιση των δύο κειμένων και η αξιολόγηση της συμβολής τους στην ενίσχυση της συμπεριληπτικότητας. Η συσχέτιση αυτή σε συνδυασμό με την παράθεση της προόδου της υλοποίησής τους, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι έχουν θετική συμβολή. Τέλος, γίνεται αναφορά σε θέματα που προσφέρονται για περαιτέρω έρευνα, τα οποία σχετίζονται κυρίως με την διαδικασία παρακολούθησης και αξιολόγησης της υλοποίησης της Στρατηγικής.
The inclusiveness enhancement of people with disabilities through the initiatives of the European Disability Strategy 2021 - 2030
Keywords: Άτομα με αναπηρία; Αναπηρία; Ένταξη; Συμπερίληψη; Συμπεριληπτικότητα; Ευρωπαϊκή στρατηγική