Επαγγελματική εξουθένωση καθηγητών ειδικής αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στα ειδικά σχολεία του Πειραιά - Μάντζαρη, Γεωργία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα εργασία διερευνώνται οι απόψεις των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που εργάζονται είτε ως μόνιμοι, είτε ως αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, σε δημόσια ειδικά σχολεία του Πειραιά, όσον αφορά τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επιδρούν στην εμφάνιση του συνδρόμου επαγγελματικής εξουθένωσης στον κλάδο της εκπαίδευσης. Στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 125 συνολικά εκπαιδευτικοί, που υπηρετούν σε ειδικά επαγγελματικά σχολεία (ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ) στην περιφερειακή ενότητα του Πειραιά. Όλοι/ες οι συμμετέχοντες/ουσές συμπλήρωσαν το σταθμισμένο ερωτηματολόγιο Maslach Burnout Inventory, το οποίο έχει ελεγχθεί ως προς την αξιοπιστία και την εγκυρότητά του, δεδομένου ότι χρησιμοποιείται στην πλειοψηφία των ερευνών που πραγματεύονται το ΣΕΕ. Το ερωτηματολόγιο τους εστάλη ηλεκτρονικά μέσω της φόρμας της google στο οποίο και απάντησαν ανώνυμα για την αποφυγή οποιασδήποτε προκατάληψης. Τα αποτελέσματα της έρευνας κατέδειξαν ότι οι εκπαιδευτικοί των ειδικών επαγγελματικών σχολείων (ΕΕΕΕΚ και ΕΝΕΕΓΥΛ) στην περιφερειακή ενότητα του Πειραιά εμφάνισαν υψηλά επίπεδα συναισθηματικής εξάντλησης, μέτρια επίπεδα αποπροσωποποίησης και χαμηλά επίπεδα προσωπικών επιτευγμάτων, χωρίς όμως κανένας εκ των εξεταζόμενων παραγόντων να επιδρά στατιστικά σημαντικά στο σύνδρομο αυτό. Συγκεκριμένα δεν καταγράφηκε διαφορά σχετιζόμενη με δημογραφικούς παράγοντες, δηλαδή ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες εκπαιδευτικούς, την ηλικία, το φύλο, την οικογενειακή κατάσταση και την ύπαρξη ή μη παιδιών στην οικογένεια, αφού τα δεδομένα αυτά δεν παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές διαφορές. Επίσης, δεν παρουσιάστηκε στατιστικά σημαντική συσχέτιση της εργασιακής σχέσης και του είδους απασχόλησης με το ΣΕΕ. Τέλος, οι παράμετροι που αφορούν την εκπαίδευση, όπως η ειδικότητα, η εξειδίκευση (π.χ. μεταπτυχιακό στην Ειδική Αγωγή) αλλά και η γενικότερη επιμόρφωση και εμπλουτισμός γνώσεων βρέθηκαν επίσης να μην επιδρούν στατιστικά σημαντικά στην επαγγελματική εξουθένωση.
Special education teachers burnout, in secondary education in the special schools of Piraeus
Keywords: Ειδική εκπαίδευση - Προγράμματα μαθημάτων; Ειδική εκπαίδευση - Προγράμματα δραστηριοτήτων; Εκπαιδευτικοί - εργασιακό άγχος; Εκπαιδευτικοί - Επαγγελματική ικανοποίηση; Επαγγελματική εξουθένωση (ψυχολογία); Εκπαιδευτικοί - Ψυχολογία; Special education - Curricula; Special education - Activity programs; Teachers - Job stress; Teachers - Job satisfaction; Burnout (Psychology); Teachers - Psychology; Σύνδρομο Επαγγελματικής Εξουθένωσης; Ειδική Αγωγή; Δευτεροβάθμια εκπαίδευση; Επαγγελματικό άγχος; Occupational Exhaustion Syndrome; Special Education; Secondary Education; Occupational Stress