Το φαινόμενο του brain drain κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα και σήμερα - Ρούτση, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2024)
Η παρούσα ερευνητική διπλωματική εργασία στοχεύει στην ανάλυση και τη μελέτη του φαινομένου brain drain στην Ελλάδα, και πιο συγκεκριμένα, στην αναζήτηση και εύρεση των παραγόντων που ωθούν το επιστημονικό εργατικό δυναμικό να μεταναστεύσει σε χώρες της Ευρώπης. Η ήδη υπάρχουσα βιβλιογραφία συνέβαλε στη μελέτη του φαινομένου, των αιτιών και επιπτώσεων του. Με τη χρήση ποιοτικής έρευνας καταφέραμε να στοιχειοθετήσουμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα, όσον αφορά πτυχιούχους που ήδη έχουν μεταναστεύσει, αλλά και πτυχιούχους που διαμένουν ακόμη στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν δύο ειδών συνεντεύξεις, προς επιστήμονες που επιθυμούν να μεταναστεύσουν και προς επιστήμονες που έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ελλάδα, με σκοπό την συγκέντρωση και ανάλυση των παραγόντων που συνέβαλαν στην απόφαση αυτή. Εξετάζεται, επίσης, η οπτική των πτυχιούχων σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα σε συνολικό επίπεδο, (κοινωνικό, επαγγελματικό, οικονομικό, πολιτικό) καθώς και τις προοπτικές που δύναται να τους προσφέρει η χώρα που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν.
Αριθμός Εισαγωγής: 013972 cd
Keywords: Διαρροή επιστημονικού δυναμικού -- Ελλάδα; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Οικονομικές απόψεις; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Κοινωνικές απόψεις; Ελλάδα -- Αποδημία και εποίκηση -- Κυβερνητική πολιτική; Οικονομική ύφεση -- 2010- -- Ελλάδα; Μετανάστευση; Διαρροή επιστημονικού προσωπικού; Παράγοντες; Προσδοκίες; Προοπτικές; Migration; Leakage of scientific personnel; Factors; Expectations; Perspective