Η επίδραση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης στην εκπαίδευση - Μελέτη περίπτωσης Ελλάδα - Βαρούνης, Όμηρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2015)
Σκοπός της παρούσης μελέτης είναι να παρουσιάσει τις επιπτώσεις της οικονομικής και κατ’ επέκταση κοινωνικής και πολιτικής κρίσης στην εκπαίδευση στην Ελλάδα, σε όλες τις βαθμίδες, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια. Η μεθοδολογία δηλαδή στηρίχθηκε στη συλλογή δευτερογενών δεδομένων, τα οποία συλλέχθηκαν μέσα από τη βιβλιογραφική ανασκόπηση άρθρων. Επίσης συλλέχθηκαν και πρωτογενή δεδομένα, μέσα από τη διεξαγωγή πρωτογενούς ποιοτικής έρευνας χρησιμοποιώντας ως βασικό εργαλείο τη συνέντευξη. Βασικό συμπέρασμα της εργασίας είναι ότι οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί δεδομένου του μνημονίου είναι αρνητικοί για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα το συρρικνώνουν, ενώ συγχρόνως υποβιβάζουν το ρόλο του εκπαιδευτικού. Τέλος δυσχεραίνουν το διδακτικό του έργο με αποτέλεσμα αυτό να επηρεάζει αρνητικά τους μαθητές και ευρύτερα τα επίπεδα γνώσεις τους αλλά και τη μετέπειτα πορεία τους στο ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης. Οι σκέψεις του για το μέλλον της εκπαίδευσης στην Ελλάδα είναι ένας βιώσιμος στρατηγικός σχεδιασμός και εκπαιδευτικός προσανατολισμός με παράλληλο άνοιγμα της εκπαίδευσης στην κοινωνία, αλλά και συνδυασμός με τις ανάγκες της πραγματικής οικονομίας. Καταλήγοντας από τη θέση αυτή θέλω να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες, στον Επιβλέποντα Καθηγητή κ. Αθανάσιο Κατσή, ο οποίος με καθοδήγησε ουσιαστικά στην εργασία αυτή από το ξεκίνημά της ως την τελική της γραφή, με αδιάλειπτο ενδιαφέρον. Παράλληλα θέλω να ευχαριστήσω τον Συντονιστή της κατεύθυνσης ΠΜΣ «Ευρωπαϊκή Κοινωνική Πολιτική» Καθηγητή κ. Δημήτριο Βενιέρη για την πάντοτε πρόθυμη συμπαράσταση του, καθώς και τα υπόλοιπα μέλη της τριμελούς επιτροπής τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Εμμ. Σπυριδάκη και τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Α.Φερώνα για την συμμετοχή τους στην υλοποίηση της εργασίας .
Αριθμός Εισαγωγής: 012490 cd
Keywords: Εκπαίδευση -- Ελλάδα; Χρηματοοικονομική κρίση -- Ελλάδα; Χρηματοοικονομική κρίση -- Κοινωνικές απόψεις -- Ελλάδα; Χρηματοοικονομική κρίση -- Πολιτικές απόψεις -- Ελλάδα; Οικονομική κρίση; Κοινωνική κρίση; Πολιτική κρίση; Εκπαιδευτικό σύστημα; Ελλάδα