To βυζαντινό εμπόριο τον 11ο και 12ο αιώνα - Γαρδίκας, Κωνσταντίνος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Ο 11ος και ο 12ος αιώνας ήταν για το Βυζάντιο μια περίοδος σημαντικής οικονομικής επέκτασης και ανάπτυξης που αντιπροσωπεύει την εντατικοποίηση μιας οικονομικής ανάκαμψης που ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, περίπου από τα τέλη του 10ου αιώνα. Αρκετοί συγγραφείς παρουσιάζουν την Αυτοκρατορία τη συγκεκριμένη περίοδο ως λιγότερο ικανή να εκπληρώσει τα διοικητικά της καθήκοντα. Ωστόσο, η Αυτοκρατορία, ωθούμενη από τους σημαντικότερους Κομνηνούς Αυτοκράτορες, συνέχισε να παρουσιάζει σημαντική και εντεινόμενη ανάπτυξη, σύμφωνα με μια ευρύτερη ευρωπαϊκή και μεσογειακή τάση. Στους αιώνες που εξετάζουμε, παρατηρείται μια σημαντική αύξηση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής, μια πρωτοφανής οικονομική εξειδίκευση και πλέον αυξημένα και θεσμοθετημένα επίπεδα εμπορίου τα οποία και ενισχύουν αυτές τις διαδικασίες.
Keywords: Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Εμπόριο -- 11ος αιώνας; Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Εμπόριο -- 12ος αιώνας; Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Οικονομικές συνθήκες -- 11ος-12ος αιώνας; Βυζαντινή Αυτοκρατορία -- Εμπόριο -- Ιστορία; Εμπόριο; Βυζάντιο; 11ος-12ος αιώνας; Trade; Byzantium; 11th-12th century