Η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας από τους ηλικιωμένους και η συμβολή της στην βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους - Τσούκη, Στεφανία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2025)
Η γήρανση του πληθυσμού συνιστά την πιο κρίσιμη κοινωνική πρόκληση στην εποχής μας, δημιουργώντας αυξανόμενες ανάγκες για στρατηγικές που θα ενισχύσουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων. Η παρούσα εργασία εξετάζει την χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας και τη συμβολή της στη βελτίωση της καθημερινότητας των ηλικιωμένων, με έμφαση στη σημασία της δια βίου μάθησης και του ψηφιακού εγγραμματισμού. Η μελέτη βασίστηκε σε βιβλιογραφική ανασκόπηση πρόσφατων ερευνών (2020–2025) που εστιάζουν στη σχέση ηλικιωμένων και ψηφιακής τεχνολογίας. Στόχος ήταν η διερεύνηση τόσο των ωφελειών που απορρέουν από την χρήση της ψηφιακής Τεχνολογίας όσο και των εμποδίων που περιορίζουν την υιοθέτησή τους. Τα ευρήματα δείχνουν ότι η χρήση ψηφιακών εργαλείων ενισχύουν την αυτονομία, μειώνουν την κοινωνική απομόνωση και διευκολύνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής πρόνοιας. Παράλληλα, αναδεικνύεται ότι ο ψηφιακός αναλφαβητισμός, οι οικονομικοί περιορισμοί και οι σωματικές δυσκολίες αποτελούν σημαντικούς ανασταλτικούς παράγοντες. Η ανάλυση ανέδειξε επίσης το ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στη θεωρία και την πράξη: ενώ τα ερευνητικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τα οφέλη των Τ.Π.Ε., οι ηλικιωμένοι δεν απολαμβάνουν ισότιμα αυτά τα οφέλη. Συγκρίνοντας με διεθνείς πρακτικές, όπως των Σκανδιναβικών χωρών, προκύπτει ότι ολοκληρωμένες στρατηγικές ψηφιακής ένταξης μειώνουν τις ανισότητες. Στην Ελλάδα, αν και έχουν αναπτυχθεί αρκετά μεμονωμένα προγράμματα, η απουσία συνεκτικού σχεδίου περιορίζει την αποτελεσματικότητά τους. Η εργασία συμβάλλει θεωρητικά στο να γίνει κατανοητή η σχέση ανάμεσα στη δημογραφική γήρανση και στη ψηφιακή τεχνολογία, ενώ πρακτικά υποδεικνύει την ανάγκη για μόνιμα προγράμματα εκπαίδευσης, οικονομικά κίνητρα και φιλικές προς τους ηλικιωμένους ψηφιακές υπηρεσίες. Περιορισμοί της έρευνας σχετίζονται με την έλλειψη πρωτογενών δεδομένων. Η περαιτέρω μελέτη με εμπειρικές μεθόδους προτείνεται ώστε να αξιολογηθούν οι επιπτώσεις των πολιτικών ψηφιακής ενδυνάμωσης.
The use of digital technology by older people and its contribution to improving their quality of life
Keywords: Γήρανση--Κοινωνικές απόψεις; Κράτος πρόνοιας; Κοινωνική πολιτική; Ψηφιακός εγγραματισμός; Ενεργός γήρανση; Ποιότητα ζωής; Ψηφιακές δεξιότητες