Στάσεις και αντιλήψεις των εκπαιδευτικών για τις επιδράσεις του ΟΟΣΑ, στην εκπαιδευτική πολιτική της χώρας - Σταύρου, Ανδρέας (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2020)
H αυξανόμενη επιρροή των διεθνών οργανισμών (ΟΟΣΑ, UNESCO κ.α.) στην άσκηση και διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής σε κάθε χώρα, σε συνδυασμό με την αυξανόμενη απήχηση και παρεμβατικότητα του προγράμματος PISA, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικό για να διερευνηθούν οι στάσεις και αντιλήψεις των Εκπαιδευτικών για τις επιδράσεις του ΟΟΣΑ, στην εκπαιδευτική πολιτική και ευρύτερα στο εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας. Ειδικότερα, σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη της επίδρασης των διεθνών οργανισμών και ειδικότερα του ΟΟΣΑ και του προγράμματος PISA στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και στην εθνική εκπαιδευτική πολιτική μέσα από την διερεύνηση των στάσεων των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η έρευνα έγινε το Δεκέμβριο του 2019 και Ιανουάριο του 2020 με τη βοήθεια ερωτηματολογίου μέσω του internet. Το δείγμα ήταν 93 δάσκαλοι. Η επεξεργασία έγινε με τη βοήθεια του ειδικού στατιστικού λογισμικού SPSS 21. Διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει μια απόλυτη συγκροτημένη άποψη για τον ΟΟΣΑ & PISA σε σχέση με τις εκπαιδευτικές πολιτικές και το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα από τους εκπαιδευτικούς του δείγματος της έρευνας.Συνοψίζοντας, διαπιστώνουμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν σαφή αρνητικό προσανατολισμό προς την επίδραση του ΟΟΣΑ & PISA στην ελληνική εκπαίδευση, αν και σε αρκετά σημεία της έρευνας φαίνεται ότι τάσσονται κατά της επίδρασης του οργανισμού και δεν αναγνωρίζουν απόλυτα την αξία του PISA για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συστημάτων. Ωστόσο, θεωρούν ότι κυρίως για την χαμηλή αξιολόγηση στο PISA της χώρας ευθύνεται κυρίως η εκάστοτε εθνική εκπαιδευτική πολιτική.
Αριθμός Εισαγωγής: 013032 cd
Keywords: Οργανισμός Οικονομικής Συνερασίας και Ανάπτυξης; Εκπαίδευση και κράτος -- Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της; Εκπαίδευση και κράτος -- Ελλάδα; Εκπαίδευση και παγκοσμιοποίηση; Εκπαιδευτική αλλαγή -- Ελλάδα; ΟΟΣΑ; PISA; Εκπαιδευτική πολιτική; Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα; OECD; Educational policy; Greek educational system