Αθλητισμός, Γυναίκα & Ισότητα. - Γρυπάρη, Χρυσόθεμις - Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Ο αθλητισμός και η εξέλιξή του αποτελούν μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των θεσμών και του πολιτισμού και μολονότι αυτή η διαπίστωση ισχύει περισσότερο στη χώρα μας που δίδαξε τις αρχές του αθλητισμού και του Ολυμπισμού, ο αθλητισμός από την αρχαιότητα υπήρξε πεδίο δράσης των αντρών και μέχρι και τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο ο γυναικείος αθλητισμός αγωνιζόταν να εξελιχθεί. Οι δομικές αλλαγές της κοινωνίας μετά τους δύο παγκοσμίους πολέμους και οι μεταβολές των αντιλήψεων σχετικά με τη θέση της γυναίκας, συνέβαλαν στη σταδιακά αυξανόμενη πρόσβαση των γυναικών σε πολλές ανδροκρατούμενες κοινωνικές περιοχές όπως ο αθλητισμός, όμως ακόμα και σήμερα το ζήτημα «γυναίκα και αθλητισμός» δεν παύει να απασχολεί τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Στην παρούσα εργασία επιχειρείται η καταγραφή της σταδιακής συμμετοχής της γυναίκας στα αθλητικά δρώμενα και αναδεικνύονται σημαντικές πτυχές της παρουσίας της στον χώρο του αθλητισμού.
Keywords: Γυναίκα; Αθλητισμός; Συμμετοχή; Ισότητα; Women; Sport; Participation; Equality