Κωνσταντίνος Βεντήρης (1892-1960): Ο Μεσσήνιος ευπατρίδης - Καμπουγέρη, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η εργασία πραγματεύεται την προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Βεντήρη, ο οποίος υπήρξε αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού που ανήλθε στον βαθμό του αντιστράτηγου. Υπηρέτησε δύο φορές ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού και υπήρξε ένας από τους ανώτερους κυβερνητικούς διοικητές κατά τη διάρκεια του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου. Επιπλέον, πραγματοποιείται και ανάλυση των σχέσεων της οικογένειας Βεντήρη με τον Βενιζέλο, ενώ μέσω της μελέτης αυτής αναδεικνύονται σημαντικά γεγονότα της ζωής του. Τέλος γίνεται ιδιαίτερη μνεία ως προς τις διακρίσεις και τις τιμές που έλαβε λόγω της ανδρείας και του μεγαλείου που επέδειξε στις μάχες και στην διοίκηση.
Keywords: Βεντήρης, Κωνσταντίνος, 1892-1960; Στρατιωτικοί – Ελλάδα -- Βιογραφία; Ελλάδα -- Ιστορία -- 20ός αιώνας; Κωνσταντίνος Βεντήρης; Μεσσηνία; Εθνικός Διχασμός; Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος; Ρ.Α.Ν.; KonstantinosVentiris; Messinia; National Schism; Greek Civil War; Ρ.Α.Ν.