Οι Πολιτικές Επιπτώσεις της Χρήσης της τεχνολογίας Blockchain - Στέφης, Δημήτριος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2018)
Mε αφορμή την παρατεταμένη οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων και την εφαρμογή των capital controls ήταν πολλοί αυτοί που σκέφτηκαν την συναλλαγή με το κρυπτονόμισμα, ένα νέο ουσιαστικά μέσο συναλλαγής που παρέχει στον συναλλασσόμενο ασφάλεια, ανωνυμία, ευελιξία και ελάχιστο κόστος. Στην εργασία αυτή και πριν αναλυθεί η τεχνολογία Blockchain -(διανεμημένο βιβλίο εσόδων και εξόδων), θα γίνουν κάποιες αναφορές στην διαδρομή που πραγματοποίησαν ιστορικά το κράτος και το διεθνές νομισματικό σύστημα παντού. Ύστερα θα γίνουν αναφορές στις κρατικές πολιτικές και την έννοια του χρήματος για να προσδιοριστεί το οικονομικό και κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που επικρατούσε κατά την εμφάνιση και την γρήγορη καθιέρωση των κρυπτονομισμάτων. Μετά θα αναλυθεί η τεχνολογία Blockchain και η εφαρμογή της στο κρυπτονόμισμα Bitcoin, η νέα πλατφόρμα λογισμικού Ethereum και η ενσωματωμένη νομισματική μονάδα Ether, με αναφορές στην δυνατότητα των συναλλασσομένων να συναλλάσσονται απευθείας και χωρίς την ανάγκη διαμεσολαβητών, με ασφάλεια, ταχύτητα και ανωνυμία. Η εργασία ολοκληρώνεται με τον τρόπο που οι συναλλαγές αυτές επιδρούν και επηρεάζουν αρνητικά την λειτουργία και το αποτέλεσμα των κρατικών και των χρηματοπιστωτικών μηχανισμών, προτείνοντας την λύση της αύξησης της εποπτείας και του ελέγχου από την πλευρά του κράτους και των τραπεζών στον διαδικτυακό ψηφιακό κόσμο.
The political implications of using blockchain technology
Keywords: Συναλλαγές; Νόμισμα; Νομισματική πολιτική; Χρηματοπιστωτικό σύστημα; Τεχνολογία Blockchain; Τεχνολογία Bitcoin; Τεχνολογία Ethereum; Ψηφιακές συναλλαγές