Καταγραφή και ανάλυση Ανέκδοτων Ζακυνθινών Ομιλιών του 21ου αιώνα - Γεωργακοπούλου, Αγγελική (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Η παρούσα εργασία διερευνά την παραδοσιακή μορφή λαϊκού θεάτρου της Ζακύνθου, που ονομάζεται Ομιλία. Ειδικότερα, θα επιχειρηθεί η αποτύπωση της πορείας εξέλιξης της Ομιλίας, η διερεύνηση της προέλευσής της, η ανάλυση κειμένων που αποτελούν δείγματα γραφής, καθώς και ο μετασχηματισμός και η επικαιροποίηση της Ομιλίας. Για τη συλλογή δεδομένων επελέγη η επιτόπια έρευνα, η παρακολούθηση παραστάσεων και η συλλογή πληροφοριών από δημιουργούς, καλλιτέχνες και ανθρώπους του νησιού που ασχολούνται με την παράδοση της Ζακύνθου και με το ιδιόμορφο είδος αυτό του θεάτρου. Η καταγραφή πληροφοριών αφορά την έρευνα για τη σύνδεση της Ομιλίας με δρώμενα της αρχαιότητας, για τις επιδράσεις που δέχτηκε, για τον τρόπο παράστασης της κατά το παρελθόν, για τον τρόπο έκφρασης του ντόπιου πληθυσμού μέσα από το θεατρικό αυτό είδος, καθώς και την διαδικασία προετοιμασίας μέχρι την τελική παράσταση. Η επικαιροποίηση της Ομιλίας και η προσαρμογή της στα νέα δεδομένα είναι επίσης θέματα που τέθηκαν προς έρευνα. Τα ευρήματα της έρευνας επαληθεύουν την ερευνητική υπόθεση σχετικά με την προέλευσή και τον μετασχηματισμό του λαϊκού αυτού είδους του θεάτρου. Περαιτέρω, η όλη διεργασία έχει ως αποτέλεσμα την αποτύπωση των δεδομένων που σχετίζονται με το θέατρο αυτό και φυσικά καταγράφει απόψεις, κουλτούρες και πεποιθήσεις μιας ολόκληρης κοινωνίας. Τέλος, από την έρευνα αναδείχθηκε και η ανάγκη διατήρησης της παράδοσης, η οποία αποτελεί ωφέλιμο στοιχείο για την πολιτιστική συνέχεια αλλά υποστηρίζεται και η αναπόφευκτη δημιουργική μεταφορά της στο σήμερα.
Keywords: Λαϊκό θέατρο; Ζάκυνθος; Παράδοση; Λαϊκό θέατρο της Ζακύνθου, Ομιλίες, παράδοση, προέλευση, αδημοσίευτα κείμενα.