Ελληνική Ανθρωπιστική Βοήθεια για τα έτη 2013-2023 - Σκαντζής, Λάμπρος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2023)
Περίληψη Η εργασία αυτή έχει σαν πρωταρχικό στόχο να αναλύσει την ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας ανά τον κόσμο την τελευταία δεκαετία . Από την μελέτη στης βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε πως πέραν των περιορισμένων πόρων, αυτή διέπεται και από πολλές ελλείψεις και αδυναμίες . Θεώρησα σκόπιμο να αναφερθώ και στην εξέλιξη της παγκόσμιας ανθρωπιστικής βοήθειας, ιδιαίτερα της Δύσης και ειδικότερα της Ε.Ε. , αλλά και αυτής αναδυόμενων περιφερειακών δυνάμεων όπως η Τουρκία και πως η σύγχρονη βοήθεια, μερικές φορές μεταστρέφεται, από τον πρότερο μη παρεμβατικό , ανεξάρτητο και ουμανιστικό της ρόλο σε εργαλείο για την άσκηση πολιτικής στο όνομα της θρησκείας, των οικονομικών συμφερόντων , της σύγχρονης εννοούμενης πολιτικής προστασίας και ασφάλειας και τέλος των γεωπολιτικών στόχων και συμφερόντων των ισχυρών κρατών. Δυστυχώς η τάση για μεταλλαγή των ανθρωπιστικών στόχων της ανθρωπιστικής βοήθειας επηρεάζεται πέραν των φυσικών καταστροφών και από συνθήκες που έχουν ενίοτε δημιουργήσει και οι ισχυροί χορηγοί της στους εξαθλιωμένους λαούς του κόσμου . Ασφαλώς η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοσθεί στην πραγματικότητα, να αξιώσει περαιτέρω ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πέραν της διατήρησης του ανθρωπιστικού ρόλου της βοήθειας σε διεθνές επίπεδο, να ενισχύσει καίρια την ανθρωπιστική της βοήθεια στις χώρες γειτονίας της, βελτιώνοντας την εικόνα της και τον περιφερειακό της ρόλο ως σταθερή , ισχυρή και αποτρεπτική στις παράνομες αναθεωρητικές τάσεις δύναμη. Περισσότερο παρά ποτέ επιβάλλεται από τις συνθήκες των σύγχρονων καιρών και του δυσοίωνου μέλλοντος
Greek Humanitarian Aid for the years 2013-2023
Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση; Γεωπολιτικοί λόγοι; Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας(DAC); Ελλάδα; Τουρκία