Εθνικισμός και σχολική ιστορία. Ανίχνευση της σχέσης τους μέσα από τα σχολικά βιβλία ιστορίας (1991-2012) - Λούτα, Καίτη (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2012)
Ο κύριος σκοπός της παρούσης έρευνας είναι να εξετάσει πώς η εθνικιστική ιδεολογία αποτυπώνεται στα σχολικά βιβλία ιστορίας της τρίτης γυμνασίου στο χρονικό διάστημα των τελευταίων είκοσι χρόνων. Παράλληλα διερευνά πώς το περιεχόμενο των βιβλίων αυτών διαμορφώνει τη σκέψη των μαθητών για το δικό τους έθνος , για τα άλλα έθνη και τις σχέσεις τους με αυτά .Η έρευνα βασίστηκε στην ανάλυση του λόγου των σχολικών βιβλίων και σε ερωτηματολόγιο που δόθηκε σε μαθητές. Στην πορεία της έρευνας εξετάστηκαν οι κυριότερες θεωρίες που έχουν διατυπωθεί γύρω από το έθνος , ο τρόπος συγκρότησης του ελληνικού έθνους -κράτους και τα κυριότερα χαρακτηριστικά γύρω από τα οποία δομείται το εθνικό αφήγημα στα βιβλία σχολικής ιστορίας. Το θεωρητικό αυτό πλαίσιο αποτέλεσε τη βάση πάνω στην οποία στηρίχτηκε η ανάλυση των σχολικών εγχειριδίων.
Αριθμός Εισαγωγής: 009855-009856 cd
Keywords: Εθνικισμός και εκπαιδευση; Εθνικισμός; Έθνος; Σχολική ιστορία; Βιβλία ιστορίας; Σχολικά βιβλία; Ιστορία