Η Ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα και τον κόσμο. Η σημασία των Ηλεκτρικών Οχημάτων για την Οικονομική Ανάπτυξη. - Κοτρώτσου, Δέσποινα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2021)
Σημαντικοί Όροι: Ηλεκτροκίνητα/Ηλεκτρικά/Ηλεκτροκινούμενα οχήματα, Οικονομικά οφέλη, Οικονομική Ανάπτυξη, Κοινωνικά οφέλη, Διεισδυτικότητα ηλεκτρικών οχημάτων Θεωρητικό Υπόβαθρο: Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών στα πλαίσια μείωσης των περιβαλλοντικών πιέσεων, αλλά και στo πλαίσιo των σύγχρονων τάσεων που διαμορφώνονται έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην ηλεκτροκίνηση σε διεθνές επίπεδο. Οι οδικές μεταφορές σχετίζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό με τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, τα οποία επικρατούν ακόμη και σήμερα στον δυτικό κόσμο, με τους ρύπους αυτούς να είναι επιβλαβείς τόσο για τον άνθρωπο, όσο και γενικότερα για το οικοσύστημα. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας Διπλωματικής Εργασίας είναι να εξετάσει τον τομέα της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό θα ερευνήσουμε το αντίκτυπο των ηλεκτροκίνητων οχημάτων στην κοινωνία. Μέθοδος: Όσον αφορά τη μεθοδολογία που χρησιμοποιείται είναι βιβλιογραφική ανασκόπηση, ενώ η παρούσα έρευνα ενισχύεται μέσω εργαλείων στρατηγικού σχεδιασμού, όπως είναι η ανάλυση S.W.O.T. και P.E.S.T.E.L. Αποτελέσματα: Τα αποτελέσματα της μελέτης χωρίζονται σε ατομικά οφέλη και κοινωνικά οφέλη. Σε άμεση αντιστοιχία με τη βιβλιογραφική ανασκόπηση η παρούσα ανάλυση στρατηγικού σχεδιασμού επιβεβαιώνει το γεγονός πως η χρήση και η συντήρηση ενός ηλεκτροκίνητου οχήματος εξοικονομεί τουλάχιστον το ήμισυ του ποσού που χρειάζεται σε αντίστοιχη περίπτωση συμβατικού οχήματος, ενώ τα οφέλη για το περιβάλλον, την υγεία, την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ανάπτυξη, καθώς και τα κοινωνικά οφέλη είναι σημαντικά και διαμοιράζονται σε όλη την κοινωνία. Συμπεράσματα: Οι νέες μορφές αειφόρου ανάπτυξης κάνουν επιτακτική τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας τόσο για οικονομικούς λόγους, όσο και για περιβαλλοντικούς, αλλά και κοινωνικο-πολιτικούς. Συνεπώς, η υιοθέτηση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία ενίσχυσης των πρακτικών αειφόρου ανάπτυξης για μια χώρα.
Electricity in Greece and the world. The Importance of Electric Vehicles for Economic Development.
Keywords: Οικονομική ανάπτυξη; Ηλεκτρικά οχήματα; Ηλεκτροκινούμενα οχήματα; Οικονομικά οφέλη; Οικονομική Ανάπτυξη; Κοινωνικά οφέλη; Διεισδυτικότητα ηλεκτρικών οχημάτων