Η αλληλοδιδακτική μέθοδος (λανκαστεριανή) και τα ιδεώδη της - Σινάπη, Γιαννούλα (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2022)
Στην παρούσα εργασία γίνεται αναφορά στην αλληλοδιδακτική μέθοδο ή λαγκαστριανή. Η συγκεκριμένη μέθοδος για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε τον 17ο αιώνα στην Αγγλία και τον 18ο αιώνα στην Γαλλία. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε μετά την επανάσταση του 1821 και την έφερε ο Ιωάννης Καποδίστριας. Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η εξοικονόμηση χρημάτων, χώρου, χρόνου και η καλύτερη απόδοση στην μάθηση. Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι οι ρίζες της μεθόδου βρίσκονται στην Αρχαιότητα και στον Μεσαίωνα, όπου συναντώνται παρεμφερείς μέθοδοι διδασκαλίας. Στην Ελλάδα η μέθοδος εφαρμόστηκε στο ορφανοτροφείο της Αίγινας με επιτυχία. Η μέθοδος αμφισβητήθηκε και αντικαταστάθηκε από άλλες.
Keywords: Αλληλοδιδακτική μέθοδος στην εκπαίδευση; Αλληλοδιδακτική μέθοδος στην εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Διδασκαλία -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Εκπαίδευση -- Ελλάδα -- Ιστορία -- 19ος αιώνας; Καποδίστριας , Ιωάννης Αντωνίου , 1776-1831 -- Συμβολή στην εκπαίδευση; Αλληλοδιδακτική Μέθοδος; Συνδιδακτική Μέθοδος; Λάνκαστερ; Καποδίστριας; Peer Education; Inclusive Education; Lancaster; Kapodistrias