Η Αξιολόγηση των Δομών στους μικρούς επαρχιακούς ΟΤΑ A’ βαθμού. Εφικτότητα εφαρμογής και προσδοκώμενα αποτελέσματα. Μελέτη περίπτωσης: Δήμος Κασσάνδρας - Φωτόπουλος, Φώτιος (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Οι σημαντικές μεταβολές των κοινωνικών, οικονομικών και τεχνολογικών δομών με κύριες προτεραιότητες την κοινωνική και περιβαλλοντική πολιτική και την προσαρμογή σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία, έχουν επιδράσει σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο λειτουργίας των σύγχρονων επιχειρήσεων αλλά και των δημόσιων οργανισμών. Η πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων σε συνδυασμό με την επιτακτική ανάγκη προσαρμογής επιχειρήσεων και οργανισμών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον έχουν θέσει ως αναγκαία την ύπαρξη εσωτερικού και εξωτερικού ελέγχου στην σύγχρονη οικονομική μονάδα. Η Αξιολόγηση των Δομών στους ΟΤΑ αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές διαδικασίες για την αποτελεσματική αναδιάρθρωση και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα, δεδομένων των συνθηκών που ισχύουν στην ελληνική πραγματικότητα. Για το λόγο αυτό πραγματοποιήθηκε έρευνα πρωτογενών δεδομένων με σκοπό να εξακριβωθεί εάν η αξιολόγηση μπορεί να εφαρμοστεί με επιτυχία και σε μικρού μεγέθους ΟΤΑ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με συνδυασμό ερωτηματολογίου και συνεντεύξεων και μεταξύ άλλων έδειξε ότι ο πιο σημαντικός στόχος είναι η αναδιοργάνωση των δημοτικών δομών που θα επιτευχθεί με την εισαγωγή των εννοιών της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας, την εφαρμογή ενός ενιαίου διοικητικού μηχανισμού σε κάθε ΟΤΑ, με ταυτόχρονη απλοποίηση της σχετικής γραφειοκρατίας, τον ανασχεδιασμό των διαδικασιών μέσω της αξιολόγησης, την προσαρμογή στα νέα δεδομένα και στη νέα ιεράρχηση αναγκών και την εφαρμογή νέων μεθόδων διοίκησης. Παρά τη θέσπιση αρκετών νομοθετημάτων από το κράτος, η μεταρρύθμιση αυτή, με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία των δημοτικών δομών, φαίνεται να μην έχει ενσωματωθεί στην κουλτούρα των μικρών ΟΤΑ Α Βαθμού.
Assessment of Structures in small provincial municipalities. Feasibility of implementation and expected results. Case study: Municipality of Kassandra
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Αξιολόγηση; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διοίκηση και οργάνωση; Κοινωνικός έλεγχος; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Αξιολόγηση; Δομές; Νέα δημόσια διοίκηση; Ανασχεδιασμός