Στρατηγικό Μάνατζμεντ σε Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) - Πόρρου, Ευσταθία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2016)
Σκοπός της εργασίας είναι η εφαρμογή του στρατηγικού μάνατζμεντ σε ένα ΚΕΠ με στόχο την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών που δίνουν αξία στον πολίτη. Το κεντρικό ερώτημα είναι αν μπορεί το Στρατηγικό Μάνατζμεντ μέσω της Διαμόρφωσης και Υλοποίησης της Στρατηγικής να βοηθήσει το Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών στη Δημιουργία Αξίας στους Πολίτες. Θα γίνει ανάλυση της μεθοδολογίας του Στρατηγικού Μάνατζμεντ μέσω της ανάλυσης του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος του Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών, της διαμόρφωσης και υλοποίησης της διαφαινόμενης στρατηγικής του συγκεκριμένου Κέντρου, με τη βοήθεια Μελέτης Περίπτωσης για το Κέντρο αυτό. Ζητούμενο είναι η δημιουργία αξίας στον πολίτη και πιθανό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του υπό μελέτη περίπτωσης Κέντρου Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Strategic Management in Citizens' Service Centers
Keywords: Διοίκηση και οργάνωση; Στρατηγικός σχεδιασμός; Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Ποιοτικός έλεγχος; Στρατηγικό Μάνατζμεντ; Κεντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών