Διαβούλευση και επιχειρησιακός σχεδιασμός - Μπουρτσουκλή, Μαρία (Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, 2017)
Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται ο ρόλος της διαβούλευσης κατά τη σύνταξη του Επιχειρησιακού προγράμματος ενός Δήμου. Αρχικά παρουσιάζεται το θεσμικό πλαίσιο του επιχειρησιακού σχεδιασμού και της διαβούλευσης. Κατόπιν γίνεται ενδεικτική αναφορά σε ευρωπαϊκά παραδείγματα διαβούλευσης (Ηνωμένο Βασίλειο, Σκωτία, Γαλλία) και ανάδεικη των δυνατών τους σημείων ως εφαλτήριο για αντίστοιχη εφαρμογή τους στην Ελλάδα. Στη συνέχεια μέσω δομημένου ερωτηματολογίου που απευθύνεται στους ΟΤΑ γίνεται έρευνα για τις μεθόδους, τα αποτελέσματα και τη συνεισφορά της Διαβούλευσης στο τελικό κείμενο των Επιχειρησιακών προγραμμάτων στους Δήμους. Από τα πρωτογενή στοιχεία που συλλέχθηκαν από 45 Δήμους που πληθυσμιακά ανήκουν σε όλες τις κατηγορίες και γεωγραφικά σε όλη την Ελλάδα, αποτυπώνεται η μικρή συμμετοχή ττόσο των πολιτών όσο και θεσμοθετημένων φορέων στη Διαβούλευση, η τυπκή πολλές φορές εφαρμογή των απαιτούμενων διαδικασιών από τις υπηρεσίες, χωρίς καταγραφή των αποτελεσμάτων στις διαδικασίες διαβούλευσης. Ενθαρρυντικό σημείο αποτελεί ο εντοπισμός Δήμων όπου ακολουθώντας καινοτόμες για την Ελλάδα, μεθόδους χρησιμοποιώντας τεχνολογικές δυνατότητες και κυρίως έχοντας ισχυρή θέληση να προσεγγίσουν για 'να ακούσουν' τους πολίτες, η διαβούλευση αποκτά πραγματικό νόημα, εμπλουτίζει τον αναπτυξιακό σχεδιασμόμτης πόλης, αξιοποιώντας τη συλλογική ευφυϊα της τοπικής κοινωνίας.
Consultation and Operational Planning
Keywords: Τοπική αυτοδιοίκηση--Ελλάδα; Στρατηγικός σχεδιασμός; Δημόσια διοίκηση--Ελλάδα; Διαβούλευση; Επιχειρησιακός σχεδιασμός; Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης